Leskovačka mučkalica. Dopřejte si chuť Jadranu

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Leskovačka mučkalica

Pokrm pochází z balkánské kuchyně. Mučkalica jako taková se připravuje bez feferonek nebo jen mírně pikantní. Ale Leskovačka mučkalica (pochází ze srbského města Leskovac), je dobře přiostřená. Pro přípravu můžeme také použít maso pečené nebo grilované, připravované na roštu. Právě z něj se tradiční mučkalica připravuje.

Ingredience
  • 500 g vepřového masa (karé, plec, krkovice)
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 4 červené papriky (kapie)
  • 4 větší masitá vyzrálá rajčata (mohou být i z konzervy)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 – 2 feferonky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • mletý pepř, sůl

Maso nakrájíme na hranolky nebo na menší kostky, osolíme, pokapeme olejem a posypeme najemno nakrájeným česnekem. Promícháme a v chladu necháme několik hodin proležet, nejlépe přes noc. Papriky opláchneme a mokré dáme na plech a upečeme je. Na povrchu se mohou objevit hnědé skvrny opečení, ale to není na škodu. Upečené papriky dáme na chvíli do mikrotenového sáčku, aby se zapařily. Potom je dobře oloupeme. Odstraníme jádra a nakrájíme je na širší nudličky. Rajčata spaříme vařící vodou a také je oloupeme a nakrájíme. Na oleji zpěníme na plátky nakrájenou cibuli, nesmí zhnědnout. Přidáme připravené papriky a rajčata, osolíme, opepříme, vmícháme mletou papriku a nakrájenou feferonku. Pod poklicí dusíme cca 10 minut.

Suroviny na leskovačku mučkalicu

Mezitím v pánvi na rozpáleném oleji zprudka opečeme připravené maso. Opékáme opravdu zprudka, aby se maso uzavřelo a nevytékala z něj šťáva. Maso by mělo být dozlatova opečené. Když je měkké, přidáme ho k zeleninovému základu, přidáme část nakrájené petrželky, promícháme a necháme ještě chvilku společně dusit. Zásadní pravidlo dobré mučkalice je, že horké maso přidáváme do horké zeleninové směsi!

Hotový pokrm servírujeme posypaný zbylou petrželkou. Jídlo je husté, bez mouky a to je princip mučkalice. Nejvhodnější přílohou je bílý chléb, ale je též výborná dušená rýže, bramborové hranolky, či brambory v různých úpravách.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň