Letošní Slavnosti svobody nabídnou tradiční konvoj, setkání s veterány, vojenské kempy i pietní akty

31. březen 2017

Plzeňský magistrát představil program letošních Slavností svobody. Oslavy 72. výročí osvobození města a konce druhé světové války budou o prodlouženém víkendu - od pátku 5. do pondělí 8. května.

Tradiční součástí květnových oslav byl až do předloňska Konvoj svobody na Klatovské třídě, tedy přehlídka historické i současné vojenské techniky. Na konvoj se chodily dívat tisíce lidí, mávali a zdravili se s veterány v džípech. Loni to bylo jinak, kvůli různým neshodám a sporům oficiální konvoj nahradila jízda s veterány menší Ride of Freedom. Nakonec ale konvoj po Klatovské jel, ovšem za plného provozu. Všichni se pak shodli na tom, že tak už se to nesmí opakovat.

Letos konvoj poprvé organizuje přímo město a vše by se mělo vrátit k původním tradicím. Konvoj pojede v neděli 7. května v 11 hodin po Klatovské a dále do Sadů Pětatřicátníků. Bude v něm 200 kusů americké i české, historické i současné vojenské techniky a nad konvojem prolétnou jako dřív vojenské gripeny.

Hlavní pietní akt slavností se vždy konal u památníku Díky, Ameriko! na Americké třídě. Památník ale popraskal a město ho proto krátce před oslavami uřízlo. Vzpomínkové setkání se tedy konalo o kus dál u Pattonova památníku pod divadlem J. K. Tyla. A tam bude i letos, a to 6. května v 16 hodin.

Město opraví památník Díky, Ameriko!

I když město slíbilo, že památník v původní podobě vrátí na Americkou třídu, primátor Martin Zrzavecký sebekriticky přiznal, že se dosud nepodařilo památník obnovit. Hledal se vhodný kámen. V nejbližší době vyhlásí město výběrové řízení a během léta chce památník znovu vztyčit. V září by pak mohlo být jeho slavnostní odhalení.

Slavnosti svobody jako každý rok nabídnou bohatý program. K vidění budou opět historické vojenské kempy - za Plazou vyroste autentický kemp 16. obrněné divize, která Plzeň osvobodila. 70 kusů vojenské techniky a 150 lidí, původní polní kuchyně, nádobí, zbraně i oblečení. Další kempy budou v Křižíkových sadech, v Proluce, u kulturního domu Peklo. Program připravila i armáda ČR, kultura bude probíhat na náměstí a v amfiteátru za Plazou.

Největšími hvězdami Slavností svobody budou opět američtí a belgičtí veteráni. Letos přijedou 4 američtí veteráni a 6 belgických.

Záměrem města je, aby se Slavnosti staly turisticky zajímavé a jako jedinečná oslava lákala do Plzně hosty z Česka i zahraničí.

autor: lum
Spustit audio