Levandulová marmeláda bude ladit s čokoládovými sušenkami

Levandulová marmeláda
Levandulová marmeláda

„Letos byla velikánská úroda jablek, takže určitě se ještě někde ‚potloukají’ nějaká jablka, která jsme nestačili sníst. A jablka a levandule dohromady dělají vynikající marmeládu,“ říká autorka květinových kuchařek Jana Vlková.

Postup přípravy není nijak složitý, marmeládu pak můžeme využít i na vánoční cukroví: „Hodila by se k čokoládovým sušenkám, čokoláda dobře doplní chuťový akord jablek a levandule.“

Suroviny na přibližně 5 skleniček o objemu 150 ml:

1 kg jablek

hrst sušených levandulových květů

300 g krystalového cukru (nebo podle chuti)

Postup:

Jablka zbavíme jádřinců, stopek a bubáků. Nakrájíme, vložíme do kastrolu a zvolna dusíme, dokud se nezačnou rozpadat. Mícháme, aby se jablka nepřipálila, ze stejného důvodu v případě potřeby trochu podlijeme vodou. K téměř rozvařeným jablkům přidáme levanduli a ještě podusíme – jen trochu, levandule by se neměla moc vařit. Potom směs propasírujeme do kastrolu s plochým dnem. Znovu uvedeme do varu, přisypeme cukr, promícháme a ještě asi 5 min. prudce povaříme. Hned plníme do vyvařených sklenic a horké zavíčkujeme.