Loutky prosí o záchranu

15. prosinec 2008
Publicistika

Plzeň má to štěstí, že se z 20. a 30. let, kdy prožívala loutkářský boom, zachovala dvě někdejší sokolská divadélka: Špalíček a Bouda - ta nedávno oslavila 80. narozeniny. Spolu s nimi se dochovaly i slušné kolekce loutek různých velikostí a různého stáří. V některých případech jsou ještě starší, než samotná divadla. To sebou ale nese mnohé problémy. Petra Kosová se jim věnuje v následujícím komentáři.

V Plzni existují dva svědci období, díky kterému získala Plzeň přízvisko Mekka českých loutkářů. Bylo to v minulém století mezi dvěma světovými válkami: od té doby existují loutková divadla Špalíček a V Boudě.

Logo

Mají v depozitářích spoustu vzácných loutek, některé jsou i 100 let staré. Neválejí se v bednách v muzeu, ale aktivně se s nimi hraje: Špalíček ve čtvrti Doubravka, Bouda ve čtvrti Skvrňany. Oba soubory jsou pokračovatelé dlouholeté a pro Plzeň jedné z nejtypičtějších tradic: loutkářství. Navíc vytvářejí kulturní programy v okrajových částech města, kde často nikdo jiný takový není. Mají ale problém. Přestože svůj koníček milují a dotují ho časem, kreativitou, energií a pochopitelně i penězi, statisícové částky na opravy starých loutek a kulis nemají.

Kde hledat řešení? To je přece jasné. Příští rok zahájí v Plzni činnost Muzeum loutek. Mělo by být moderní a interaktivní, prostě takové, jaká má být současná muzejní instituce. Kromě interaktivních programů, seminářů a divadelních představení má ale před sebou také úkoly odborné. Konečně snad někdo kvalifikovaný postupně zdokumentuje historii a současnost loutkářství nejen v Plzni, ale v celém regionu. A postupně zaeviduje všechny vzácné loutky a kulisy, které mají jednotlivé soubory ve fondech. To je jedna věc. A dále: mezi hlavními úkoly Muzea loutek by měla být péče o kulturní dědictví. Muzeum by se mělo zabývat údržbou nejen vlastního majetku, ale také by mělo pečovat o loutky a kulisy, které dodnes na různých místech kraje stále aktivně hrají - chválabohu. Pochopitelně nic nejde najednou, ale je nejvyšší čas vypracovat program postupné záchrany a obnovy. Jen Divadlo V Boudě potřebuje restaurovat zadní plátna odhadem za více než půl milionu korun. A dvě třetiny loutek z jeho depozitáře - celkem jich má asi 250 - si také říkají o odborný zásah.

Logo

Zatím všechna divadla na vlastní triko látají a vyspravují, jak se dá. Už je ale nejvyšší čas poskytnout jim odbornou i finanční pomoc.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.