Lubomír Stejskal: Dialog pro dialog

17. květen 2012
Publicistika

V Karlových Varech se minulý pátek konalo jedno- na první pohled vstřícné - politické setkání. Představitelé nynější opozice se sešli i jednoho stolu s představitelem bývalé opozice. Řečeno konkrétně: místní zástupci sociální demokracie si vyměnili názory s primátorem Petrem Kulhánkem. Komentuje Lubomír Stejskal v příspěvku nazvaném Dialog pro dialog.

Komunikace mezi těmi, kdo vládnou a opozicí patří k průvodním jevům vyšší úrovně politické kultury. To může znít vznešeně, ale občané se mohou právem ptát, jaký mají tyto hovory praktický význam. Zejména za situace, kdy nynější opozice byla dlouhá léta u radničního kormidla – a za stav veřejných záležitostí, který nutně přesahuje do současnosti, nese svůj díl odpovědnosti. Karlovarské jednání primátora s nejsilnější opoziční formací odpověď nabídlo. Z hlediska smysluplnosti podobných setkání ne příliš lichotivou.

Zastavme se u jednoho z diskutovaných bodů. Sociální demokracii vadí vysoká cena jízdného v městských autobusech. Cestující s alespoň průměrnou pamětí jistě namítnou: poslouchá se to dobře, ale není to tak trochu s křížkem po funuse? Co udělala ČSSD pro to, aby se v lázeňské metropoli jezdilo levněji, když byla u moci v koalici s ODS? Přesněji: aby se nezdražovalo. Připomeňme: základní jízdné se zvýšilo v té době dvakrát. V dubnu 2009 z dvanácti na šestnáct korun a od nového roku 2010 o další dvě koruny. Primátor Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy nemohl říci svým hostům z opozice nic jiného než pouze to, že radnice se snižováním tarifů nepočítá. Jeden z důvodů, kromě těch ekonomických: nejsou na jejich výši žádné stížnosti. To je poněkud zvláštní argument. Znamená snad, že kdyby se na primátorově stole nějaké stížnosti objevily, ke snížení ceny by došlo? O tom lze s úspěchem pochybovat. Žádných protestů, a už vůbec ne masových, se však radnice obávat nemusí. Na to se až příliš rozmohl jev skrytý do sousloví občanská rezignace.

Zastávka

Vše tedy zůstane při starém – lidé si už zvykli na to, že pokud se cena MHD bude měnit, tak pouze směrem nahoru. Ekonomické propočty ČSSD, i kdyby nakrásně hovořily proti nutnosti zdražovat, na to budou mít stejně nulový vliv jako počet sezení místních představitelů této strany s karlovarským primátorem.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.