Lubomír Stejskal: Dobré ovoce

7. únor 2014
Publicistika

Probíhající maturitní plesy staví mimoděk do popředí některé otázky týkající se středního školství na západě Čech. V karlovarském regionu bylo v loňském roce velkým tématem rušení některých škol. K tomu ale nakonec z více důvodů nedošlo. Jednoho aspektu této záležitosti si v příspěvku nazvaném Dobré ovoce všímá Lubomír Stejskal.

Mezi školami, které měly v Karlovarském kraji zaniknout, byla i střední průmyslová v Lokti na Sokolovsku. Její pedagogové i studenti se právem ptali, proč právě ona. V úspěšnosti maturitních zkoušek se nachází na vrcholu mezi technickými školami v kraji i celorepublikově. Zde jen dvě čísla: celková úspěšnost u společné části maturit byla loni v Lokti 93,9 procenta, celostátně pak 87,2 procenta. Kromě toho nabízí ojedinělý obor. Stavební obnovu zaměřenou na rekonstrukci historických budov a památkovou péči. Úspěchy má škola i ve studentském sportu.

Když se ale z finančních důvodů rozhodovalo na kraji o redukci škol, nezdá se, že by právě tyto argumenty hrály podstatnější roli. Měla-li být škola zachráněna, nabízely se ohroženým dvě možnosti. Buď se s rozhodnutím, které vzešlo z dílny komunistického hejtmanova náměstka Sloupa pasivně smířit – anebo jít cestou občanského odporu. Ten zahrnoval protestní dopisy, petice, demonstrace. Sám náměstek Sloup přiznal, že se díky aktivitám veřejnosti dostal pod silný tlak. Z pohledu zájmů loketské průmyslové školy a dalších, které se ocitly na černé listině, šlo o velice důležité občanské angažmá. Ohrožené školy pokus o likvidaci přežily.

Plyne z toho obecné poučení, které přesahuje hranice regionu. Chtějí-li občané dosáhnout změny, o níž jsou přesvědčeni, že je správná, nemohou pokaždé spoléhat pouze na dobrou vůli mocných. Musí na ně vytvořit dostatečný tlak. Jistě, ne vždy je podobné úsilí úspěšné, ale bez něj není šance na změnu vůbec žádná. Ovšem každá takováto změna včetně záchrany školy je pouze první krok. Důležité je, aby změny přinesly dobré ovoce. Jak řekla v tisku ředitelka loketské průmyslovky Dana Krulišová: excelentní úspěch u společné části maturit zavazuje školu do dalších let. S dovětkem: „Děláme všechno pro to, abychom ho zopakovali také u letošních maturitních zkoušek.“

Lepší důkaz, že byrokratické zrušení právě této školy by byla chyba, mohou její učitelé a studenti jen těžko poskytnout.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio