Lubomír Stejskal: Dvě křesla

10. leden 2014
Publicistika

Výzva, kterou před několika dny adresoval šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi, se týká také nejvyšších představitelů obou krajů na západě Čech. Jde o nežádoucí souběh funkcí hejtmana a parlamentního poslance. Tomuto tématu se věnuje Lubomír Stejskal.

Sociální demokracie se už nějaký čas potýká s problémem souběhu funkcí. Aktuálně pět hejtmanů této strany zasedá také v dolní komoře parlamentu. Řešení má podobu výzvy ústředního výkonného výboru. Hejtmani a poslanci v jedné osobě se mají sami rozhodnout pouze pro jeden z obou postů. V čase do půl roku od svého zvolení poslancem. Termín jim vyprší 26. dubna.

Vyzývá-li tedy šéf strany Sobotka Michala Haška k tomuto kroku na začátku ledna, je to zbytečný projev netrpělivosti. Hašek má na rozhodnutí ještě tři a půl měsíce. Aniž by se výzvě stranického orgánu jakkoli zpronevěřil. Také proto se za něj, zcela logicky, postavil krajský výbor strany.

Pravdu ale Michal Hašek nemá, pakliže si myslí, že jde o pseudotéma, které voliče nezajímá. Jistě: občané, zejména voliči ČSSD, chtějí vědět, co tato strana prosadila ze svého programu do koaliční smlouvy. A kteří sociálnědemokratičtí odborníci zasednou ve vládě. Tím ovšem zájem voličů nekončí. Nemůže jim být lhostejné, jak je poslanci zvolení v jejich kraji ve sněmovně zastupují. Jak pro ně v parlamentu pracují. Vyjádřeno polopatě: velká část voličů jsou zaměstnanci. Aby mohli své povinnosti plnit, musí být na pracovišti fyzicky přítomni. To patří k jejich základním povinnostem. Mají plné právo požadovat totéž od svých poslanců. Neboť, slovy nejen Bohuslava Sobotky, práce poslance je posláním na plný úvazek a vyžaduje plné pracovní nasazení. Platí to nejen pro Michala Haška, ale také pro oba hejtmany na západě Čech.

 Prezident republiky Miloš Zeman přijal hejtmany na Pražském hradě. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Vše nasvědčuje tomu, že v plzeňském regionu se tato otázka vyřeší už brzy, pakliže se Milan Chovanec stane členem vlády. Pak bude na tahu karlovarský hejtman Josef Novotný. A jeho konečné rozhodnutí, co je mu bližší. Jestli krajská košile nebo poslanecký kabát.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.