Lubomír Stejskal: Inspirace na kolejích

26. červenec 2012
Publicistika

Na začátku tohoto týdne zavítal do obou krajských měst na západě Čech zvláštní vlak se jménem Lustig. Nejprve v pondělí do Karlových Varů a o den později do Plzně. Jeho posláním je uměleckou formou připomenout hrůzy holocaustu. Poznámku na okraj tohoto projektu nazvanou Inspirace na kolejích připravil Lubomír Stejskal.

Republikou projíždí od 13. července. Vlak sestávající ze čtyř dobových vagonů. Nejdůležitější je takzvaný divadelní. Na jeho prknech se odehrává dramatizace novely Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Realizace na kolejích není náhodná. Připomíná nacistické transporty, jež za světové války křižovaly Evropou. Nedobrovolné pasažéry odvážely do vyhlazovacích táborů. Šest milionů nevinných lidských bytostí. Zemřeli jenom proto, že byli Židé. Tato ďábelsky zvrácená myšlenka dostala konkrétní obrysy na konferenci nacistických pohlavárů ve Wannsee u Berlína. Letos uplynulo od jejího konání sedmdesát let. Tento časový úsek nesmí být důvodem, aby holocaust pokryla další vrstva prachu zapomnění. Také proto zavítal Vlak Lustig i do našeho regionu.

Jeden z jeho vagonů zve na pozoruhodnou výstavu. Týká se poválečné události, na níž mohou být Čechoslováci právem hrdí. Sotva se Židé vymanili z hitlerovského prokletí, museli se zbraní v ruce bránit nově utvořený stát. Ten měl garantovat, že se už žádný holocaust opakovat nebude. K něčemu podobnému ale mohlo dojít znovu: stačilo, aby mladý Izrael byl poražen okolními arabskými armádami, které ho po jeho vzniku neváhaly přepadnout. Že Izraelci nakonec zvítězili, bylo z velké části zásluhou postoje tehdejší pražské vlády, která židovské republice poskytla letadla, zbraně a munici. Na našich základnách byli cvičeni izraelští vojáci. Ne nadarmo první izraelský premiér David Ben Gurion prohlásil, že válku za nezávislost by jeho země nemohla vyhrát bez československé pomoci.

Izrael - Zeď nářků

Unikátní dobové snímky z této bezpochyby nejzajímavější kapitoly vzájemných vztahů byly k vidění v jednom z vagonů podobných těm, v nichž Židé za války mířili - do nenávratna. Pozitivní na tomto projektu je vědomí, že byly v minulosti počiny naší reprezentace, k nimž se můžeme směle hlásit. Exilová Benešova vláda v Londýně stála na straně těch, kdo bojovali proti zlu a bezpráví. Stejně tak ve válce o bytí či nebytí izraelského státu se tehdejší Československo postavilo na stranu těch, kdo byli v právu. Zamyslet se také nad těmito souvislostmi – i to je jedno z poslání, které sebou Vlak Lustig v tomto rozmarném létě přiváží.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.