Lubomír Stejskal: Legenda mezi námi

17. říjen 2013
Publicistika

S největší pravděpodobností jel minulou neděli Josef Váňa svoji poslední Velkou pardubickou. Žokej skončil v závodě neslavně a jeho následná politická agitka vyvolala rozporuplné reakce. Této osobnosti, kterou mnozí Západočeši z Karlovarska považují za cosi jako rodinné stříbro, věnuje ve světle nedělního dostihu svoji poznámku Lubomír Stejskal. Opatřil ji titulkem Legenda mezi námi.

Jaký bude konec kariéry Josefa Váni? Tak se ptali mnozí po žokejově fenomenálním triumfu před dvěma lety. Tehdy vyhrála slavný závod poosmé. Jako jediný v jeho historii. Měl by odejít na vrcholu slávy nebo se pokusit dobu slávy prodloužit? Loni skončil Váňa na valachu Tiumenovi třetí, letos na poslední překážce. Tak trochu nešťastnou náhodou.

Kdyby byl jasnovidec, nejspíš by nestartoval. Bezpochyby měl o odchodu z jezdeckého Olympu jinou představu. Jenomže člověk míní a život mění. Pan žokej dokázal to, co dosud nikdo. Jeho zápis ve zlaté listině dostihového sportu je trvalý a nesmazatelný. Profesionál tvrdý sám k sobě, který se bezmála před dvaceti lety podruhé narodil. Byl a je tak trochu svéráznou osobností. Jak už výjimeční lidé bývají.

V okamžiku vypjatých emocí a po prožitém hlubokém zklamání pronesl něco, co podle mnoha občanů v prostorách dostihového stánku pronášet nemusel. Vyjádřil podporu jednomu z kandidátů v nadcházejících sněmovních volbách. Není první a patrně ani poslední. Vzpomeňme na zpěvačku Lucii Bílou, která během vyhlašování hudebních cen také s oblibou vyjadřovala občanskou podporu v jejím případě bývalému prezidentovi.

Váňa v neděli i Bílá v minulosti tím proti sobě část veřejnosti popudili. To ale hodnotu toho, co dokázali, nikterak nesnižuje. Bylo by nespravedlivé, kdyby všechny zlaté milníky, jimiž se Váňova kariéra jen hemží, zastínil jeden osobní politický postoj. Protože historii nebude zajímat to, koho Josef Váňa podpořil před letošními volbami, ale něco jiného. Čím se zapsal do jejích análů, když seděl na slavných koních se jmény Tiumen, Vronsky, Železník. A čím jako trenér mnoha dalších.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.