Lubomír Stejskal: Levé rameno

28. červen 2012
Publicistika

Druhé pololetí končí, prázdniny jsou na dohled a někde už dokonce začaly. Patří k nim nejen cesty za exotikou, ale také domácí tábory a vodácké zážitky. V podobném duchu je laděn i následující publicistický příspěvek Lubomíra Stejskala nazvaný Levé rameno.

Potkávám je často, když v Karlových Varech podplouvají Chebský most. Vodáci, kteří místo vzdálených moří upřednostňují řeku Ohři. Ozývá se pozdrav ahoj v jeho typické táhlé podobě. A jako ozvěna probliknou myslí vzpomínky na všecha nebezpečná místa, kolik jich na této řece je – anebo bylo. Vodáci je dobře znají a ti rozumnější mají respekt k jejich zrádné síle. Stále hrozící jez v Radošově a v letech před rekonstrukcí jez v Tuhnicích jsou se svými oběťmi trvalým mementem.

Další lokalitou hodnou úcty byl dosud Kynšperk s oblíbeným tábořištěm. I zde mají komplikaci v podobě nebezpečného jezu. Řešením je vyčištění levého ramene řeky. Tento vodní obchvat umožní jezu se vyhnout. Dobrá zpráva pro vodáky říká, že na splavnění ramene, jež nese známky letitého zanesení, se pracuje právě v těchto dnech. Po dokončení akce, snad ještě před začátkem hlavní sezony nebo brzy po něm, ukáže Ohře svým příznivcům zase o trochu příznivější tvář. V Kynšperku budou řekou moci bezpečně proplout a stejně tak se dostat do onoho oblíbeného tábora. Pro vodáky mají tyto kroky podobný význam jako kdysi pro turisty cestující do Chorvatska informace o otevření nového úseku dálnice. Nebo pro zájemce o Egypt na začátku minulé dekády uvedení do provozu nové destinace i s letištěm v Marsa Alam.

Vodáci - ilustrační foto

Tyto země jsem nejmenoval náhodou. Nejnovější zprávy z nich upozorňují na odvrácenou stranu cestování a prázdninové turistiky. Ne vše dokážeme ovlivnit, až příliš často jsme nuceni přijmout neblahou roli rukojmích někoho jiného. Stejně tak je ale v mnoha situacích rozhodování pouze na nás. Řečeno tématem dnešního příspěvku: sjíždět smrtonosný radošovský jez nás přece nikdo nenutí. Jinými slovy jde o to, abychom tam, kde je to v našich silách, nepříznivému osudu jeho práci sami neusnadňovali. Důsledky jsou totiž o prázdninách, pakliže místo očekávaného ráje zažijeme pravý opak, dvojnásobně bolestné.

Ne každý jez, tak jako v Kynšperku nad Ohří, má alternativu v podobě levého ramene.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.