Lubomír Stejskal: Malá satisfakce

20. červen 2014
Publicistika

Pohraniční Bublava na Sokolovsku je kromě zimní krušnohorské rekreace známá především torzem nedostavěného akvaparku. O něm se s jistou mírou jízlivosti říká, že měl stát v obci, která nemá vlastní vodovod. To se ale v dohledné době změní, jak v příspěvku Malá satisfakce uvádí Lubomír Stejskal.

Všechno to začalo velkolepým a podle některých bohulibým plánem. Vodním rájem za 100 milionů korun v odlehlém koutě Krušných hor. Oponenti to nazvali megalomanským projektem – a zdá se, že měli pravdu. Místo akvaparku se Bublava topí v dluzích a celou kauzu provází nekonečné soudní tahanice. Jak jinak než o peníze. O desítky milionů. Včetně státních dotací, které musí obec do státní kasy postupně vracet. Celé to působí tak, že ve svatém nadšení vybudovat vodní atrakci, z níž však zbylo jen nedokončené torzo, zůstal stranou zdánlivý detail: že Bublava nemá vlastní vodovodní řad. Necelé čtyři stovky lidí, které tam žijí, čerpají vodu z vlastních studní nebo podzemních vrtů.

Štěstí v neštěstí

Rozumně uvažujícího člověka napadne, jestli spíše nový přivaděč pitné vody neměl být tehdy, před patnácti lety, pro radnici prioritou. Obec nemusela mít desetimilionové dluhy. A mohla mít vlastní vodovod. I když i v této záležitosti nacházíme cosi jako štěstí v neštěstí. Jak se dnes ukazuje, je finančně výhodnější napojit se na vodu hned za hranicemi u sousedů v saském Klingenthalu. K tomu postačí potrubí dlouhé sedm set metrů. Pokud by obec musela využít původně uvažovaný nejbližší tuzemský zdroj, potrubí by bylo bezmála devětkrát delší. Systém by navíc doplňovala přečerpávací stanice – a vše by bylo nesrovnatelně dražší. Voda z Německa má být pro první zájemce dostupná ještě letos. Je to dobrý příklad regionální spolupráce i racionálního uvažování současného vedení radnice. Byť při pohledu na pomník v podobě rozestavěného akvaparku jde pouze o malou satisfakci.

Logo

Problémem nicméně zůstává, kolik lidí o vodu z Německa projeví zájem, když mají svoje studny a drahé vrty. Starosta Igor Jirsík je ale optimista. V obci se hodně staví a majitelé nových nemovitostí se prý jistě rádi připojí. A doplňuje: „Kanalizaci, plyn a vodovod by měla mít každá vesnice.“ To bezesporu. V jednadvacátém století rozhodně dřív než atraktivní svět vodních radovánek.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.