Lubomír Stejskal: Naděje po naději

31. říjen 2014
Publicistika

Karlovy Vary mají několik staveb, které plní či plnily neblahou roli ostudy města. Jednou z nich je i železniční nádraží zvané horní, které vyvolává dojem, že se zde zastavil čas. Aktuálně k jeho obnově Lubomír Stejskal v příspěvku Naděje po naději.

Národní dům na Třídě TGM, budova někdejší Městské spořitelny u Vřídla nebo hotel Brix ve čtvrti Rybáře – to jsou namátkou vybrané tři objekty, které dlouhá léta hyzdily největší z našich lázní. V případě prvních dvou tomu tak už nebude, protože probíhá jejich rekonstrukce.

O hotelu Brix platí totéž, co o jedné karlovarské minerální vodě v televizní reklamě: Brix už prostě není. Před dvěma lety došlo k jeho demolici. Tu by mělo čekat také karlovarské horní nádraží. S tím, že dosluhující budova bude nahrazena moderní stavbou.

Věc má ale háček. Kdokoli z místních něco podobného slyší, mávne beznadějně rukou. Právem. O novém horním nádraží se mluví přinejmenším od začátku tohoto století. Skutek ale pokaždé utek´. Sliby se slibovaly, cestující se radovali – a termíny rok po roce úspěšně posunovaly.

Nejde ale pouze o samotné nádraží. V jeho sousedství vede nad kolejemi lávka, klíčová spojnice pro pěší mezi městem a několikatisícovým sídlištěm Růžový vrch. Letos v létě se na ní objevil zákaz vstupu a výstraha Havarijní stav. Naštěstí ne nadlouho. Po několika málo týdnech byla provizorně opravená lávka zprovozněna.

Nástupiště Horního nádraží v Karlových Varech

Malou radost vystřídala větší, když byla v minulých dnech ústy mluvčího Správy železniční dopravní cesty sdělena důležitá informace. Jakub Ptačinský uvedl, že stavební práce na horním nádraží začnou v únoru příštího roku. Nová budova by měla být dokončena v téměř neuvěřitelném termínu - v listopadu téhož roku, tedy 2015.

Potěšen z této zprávy je i staronový primátor Petr Kulhánek, neboť radnice plánuje úpravu okolí i novou lávku. Abychom ale zůstali nohama na zemi. Zatím jde toliko o kaskádu slov a slibů, jakousi další naději po naději. Lidé jsou po zkušenostech oprávněně skeptičtí.

Tento jejich postoj může změnit jedno jediné: až se o horním nádraží přestane mluvit a psát, ale na místě začnou pracovat demoliční a stavební stroje. Vyčkejme tedy do února.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.