Lubomír Stejskal: Naděje s otazníkem

21. březen 2013
Publicistika

Obyvatelé Kraslic v Krušných horách mají možná o důvod k radosti víc. Zdevastovaný hotel Praha, který je ostudou města, má jistou šanci dočkat se rekonstrukce. Vše je ale zatím ve fázi příprav a do realizace zbývá ještě cesta hodně daleká. Více v příspěvku Lubomíra Stejskala nazvaného Naděje s otazníkem.

Kraslice nejsou jediným městem našeho regionu, které hyzdí podobné stavby. Jako mementa odvrácené strany našeho polistopadovéhép kapitalismu. Připomeňme karlovarský Národní dům, jenž se naštěstí po dlouhých letech právě probíhající obnovy dočkal. Na rozdíl od tamního, kdysi populárního hotelu Brix. Stala se z něj ruina, kterou bylo nutné před nedávnem z větší části strhnout. Podle odborníků by v horizontu několika let hrozila demolice také kraslickému hotelu Praha. Kdyby se v minulých dnech neobjevil velkolepý plán.

Záměrem je nejen zachránit hotel, ale vybudovat v tomto prostoru malý pivovar. Není to nemožné – podobný komplex, obchodní centrum s pivovarem, byl loni otevřen v Karlových Varech. Na místě, které je v lázeňské metropoli tradičně spojováno s výrobou becherovky. Ovšem plány jsou jedna věc a realizace druhá. Stačí připomenout velkolepé vize týkající se lázní Kyselka, které jsme slýchali z úst jejich privatizátorů v devadesátých letech. Výsledkem bylo pokračující chátrání tohoto unikátního dědictví. Lidé, kteří za plánem obnovy hotelu a vybudování pivovaru v Kraslicích stojí, hovoří o nákladech ve výši dvou set milionů korun. Od města nepožadují finanční spoluúčast, pouze změnu územního plánu. Radnice souhlasí. Starosta Zdeněk Brantl se nechal slyšet, že jde o kvalitně zpracovaný projekt.

Je jistě sympatické, že společnost Czech Breweries, která chce tyto plány uvést do života, zajímá, co si o nich myslí kraslická veřejnost. Tady by se ale mohl vyskytnout problém. Podíváme-li se na vedení této akciovky, najdeme na postu šéfa představenstva Jana Štrunce. Byznysmena z Bublavy, jednoho z duchovních otců jiného obřího projektu – tamního akvaparku. Z něj zbylo pouze nedostavěné torzo a obci desetimilionové dluhy. Bublava je od Kraslic vzdálena co by kamenem dohodil. Nebylo by divu, kdyby právě vzpomínka na krach pokusu vybudovat v obci bez vodovodu horské vodní centrum zasela do myslí Kraslických vůči současným plánům s hotelem Praha větší než velké semeno nedůvěry.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.