Lubomír Stejskal: Neblahá úměra

18. duben 2013
Publicistika

Tu skutečnost potvrdí snad každý motorista. Silnice v Karlovarském kraji nejsou po vytrvalé zimě v dobrém stavu. Přesto na ně půjde z rozpočtu kraje méně peněz než loni. Téma pro Lubomíra Stejskala a jeho komentář Neblahá úměra.

Hodně se v posledních týdnech diskutovalo a stále ještě diskutuje o evropských penězích. Tedy o pokutě za chyby v rozdělování dotací, k nimž došlo v obou krajích pod Krušnými horami. Možná to pro mnohé občany znělo až příliš teoreticky. Miliarda sem, milarda tam. Takové sumy patří přece do oblasti vysoké politiky nebo hodně dobrého byznysu. Nekončící dohadování o tom, kdo tuto pokutu zaplatí, má ale své konkrétní dopady i na takzvaně obyčejné lidi.

Před pár dny začalo opravdové jaro. Že jsou mnohé silnice v regionu v žalostném stavu, bylo známé už v zimě. Teď nastala doba pro jejich opravu. A s ní první zklamání. Zdaleka ne všechny poškozené komunikace se budou rekonstruovat. Některé čeká pouze provizorní lepení děr. K dispozici je totiž méně peněz než loni. Souvislejší opravy povrchu se budou proto týkat pouze dvou desítek kilometrů silnic. Důležité srovnání: v minulém roce byly opraveny úseky o deset kilometrů delší. Vzniká tak neblahá úměra. Čím více je nevyhovujícíh silnic, tím méně peněz má kraj k dispozici. Měl by jich ovšem víc, kdyby nedošlo k pozastavení čerpání evropských dotací. Ty sice nejsou samospasitelné, přesto ale mohou výrazně pomoci. Odborníci mají spočítáno, že na všechny opravy v kraji by potřebovali osm miliard korun. Nebýt pozastavení programu ROP Severozápad, mohli by získat přes půldruhé miliardy. Tato suma by dala zelenou dalším deseti projektům. Jde o jihovýchodní obchvat Chebu nebo silnice Jindřichovice – Dolní Nivy a Nejdek – Pernink, abychom jmenovali po jednom příkladu z každého okresu Karlovarského kraje.

Jak je tedy patrné, astronomická pokuta 2,6 mld korun, o níž s ministerstvem financí vedou spor oba regiony, jimiž protéká řeka Ohře, má přímý vliv na život jejich obyvatel. Pokud k dohodě nedojde, budou lidé, kteří nic nezavinili, dál ničit svá vozidla na ledasjakém tankodromu. A jak dodává Zdeněk Pavlas z Krajské správy a údržby silnic, doplatí na to zejména krušnohorské komunikace. K rozčarování všech se tady uplatní jina než klasická moudrost: Když se dva hádají, třetí se rozhodně smát nebude.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.