Lubomír Stejskal: Neštěstí nechodí po horách

19. prosinec 2013
Publicistika

Minulý čtvrtek dominovala médiím zpráva o výbuchu plynu v technologickém kolektoru na plzeňském sídlišti Lochotín. Událost se stala jakoby v předvečer jiné západočeské tragédie, od níž uplynulo den poté čtyřicet let. K explozi v Tachově z roku 1973 se v zamyšlení Neštěstí nechodí po horách vrací Lubomír Stejskal.

Je to známa pravda. Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. K tomu můžeme dodat: ani čas si nevybírá. Jistě - v adventní době jsme citlivější. Na všechno, co by jako blesk z čistého nebe mohlo narušit pohodu Vánoc. Platí to také o zraněných plynařích pracujících minulý čtvrtek na sídlišti Lochotín. Místo kouzla svátků lůžko na popáleninovém centru na pražských Vinohradech. Člověk míní a život mění. Kolik takových příběhu rok co rok slyšíme.

Jeden z nejhorších ze zapsal do análů nejen města Tachova. Psal se rok 1973. Třináctý prosinec. Nebyl to pátek. Ostatně ani na tuto pověru neštěstí nehledí. V děsivém rozměru události bylo podstatné něco jiného. Okamžik výbuchu. V ubytovně na tachovském sídlišti Východ došlo tehdy k explozi plynu časně ráno. Patnáct minut po třetí hodině. V době, kdy obyvatelé postiženého domu spali. Následky byly hrůzostrašné. O život přišlo na pět desítek nevinných lidí. Nadcházející vánoce onoho roku ztratily pro jejich pozůstalé na významu. Šokovaní lidé je prožili ve stínu ohnivého pekla.

Co zbývá po tolika letech? Stále živé vzpomínky a důstojná pieta. Někteří lidé si stěžují na skromný památník, který na místě neštěstí stojí. Prostý kámen s pamětním nápisem. Sám o sobě nemusí být vnímán jako nedůstojný. Nedůstojné je něco jiného. Důsledky toho, co můžeme nazvat rozmáhající se pejskařskou kulturou na našich sídlištích. Jejímu rozmachu sotva můžeme stát v cestě. Šokující ovšem je, když psi vykonávají potřebu právě u tohoto kamene – a jejich majitelé tomu nikterak nebrání.

Výzvy žádající důstojnější vzpomínkové místo jsou jistě hodné pozornosti. Ostatně radnice k nim není hluchá, je to ale něco jako běh na delší trať. Naproti tomu elementární zásady slušnosti a úcty k obětem tachovského výbuchu může respektovat každý. V tomto okamžiku, dnes, zítra, každý den. Ti, pro které život skončil 13. prosince 1973 si alespoň takovouto minimální pietu bezpochyby zaslouží.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.