Lubomír Stejskal: Politická vendeta

19. duben 2012
Publicistika

Vít Bárta, jedna z mediálně nejznámějších politických osobností těchto dnů, opět rozvlnil už tak rozbouřenou domácí politickou hladinu. V neděli oznámil, že chce kandidovat v krajských volbách v plzeňském regionu. Kdyby uspěl, mohl by se stát hejtmanem. Téma pro příspěvek Lubomíra Stejskala nazvaný Politická vendeta.

Bylo to překvapení. Troufnu si tvrdit, že pro většinu Západočechů nikoli příjemné. Mnozí to hodnotili jako opovážlivost. Právem. Vít Bárta po pátečním nepravomocném odsouzení za korupci nejenže odmítl opustit křeslo v republikovém parlamentu. On navíc nekončící politické telenovele, v níž jeho osoba a jeho praktiky hrají hlavní roli, zajistil regionální pokračování. Podle pravidel naší polistopadové demokracie, která kdysi schválili jeho předchůdci, ctihodní zákonodárci, existuje jediná osoba, která ho může o poslanecký mandát připravit. Je to on sám. Nemá-li dostatek sebereflexe, cti a soudnosti, ve sněmovně zůstane. A bude dál svým hlasem spolurozhodovat o tom, jaké zákony budou v této zemi platit. Stejně tak mu nikdo nemůže bránit v kandidatuře do zastupitelstva Plzeňského kraje.

Lidé v regionech si už zvykli na to, že o jejich přízeň v politické soutěži o získání míst v dolní či horní komoře parlamentu usilují osobnosti, které žijí a stranicky působí v Praze. Vít Bárta hodlá tuto neblahou praxi využít i v krajském měřítku. I zde platí: kromě něj samotného tomu sotva kdo a sotva co může zabránit. Snad jedině odsuzující verdikt odvolacího soudu. O něm ale nevíme, kdy se bude konat a jak přelíčení dopadne.

Zatím tedy nezbývá než si všimnout primárního Bártova motivu. Nejde mu o blaho Plzeňského kraje, ale o to, co můžeme nazvat politickou vendetou. Podle jeho přesvědčení stáli za údajným pokusem o puč ve straně Věci veřejné vlivní lidé v plzeňské ODS. Jmenovitě ministr Jiří Pospíšil a Roman Jurečko. První je šéfem regionálního stranického sdružení a druhý jedním z jeho místopředsedů. Ani jeden ovšem nepůsobí v krajském zastupitelstvu. Cíl Víta Bárty je zřejmý: porazit občanské demokraty. Nikoli ovšem proto, aby v roli vítěze mohl lépe sloužit občanům na západě Čech. Jde mu o to, aby se údajným strůjcům údajného útoku na stranu VV pomstil. Svoji mocenskou hru, kterou kdysi rozehrál v Praze, hodlá přenést do Plzně.

Krajský úřad Plzeňského kraje

V této chvíli jsou občané vůči takovémuto pojetí politiky bezmocní. Ne však na dlouho. Karta se obrátí na podzim: v okamžiku otevření volebních místností. Pak už bude záležet pouze na nich, nakolik využijí nabídnuté šance a z Bártova „boje o Plzeň“ učiní jeho politické Waterloo.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.