Lubomír Stejskal: Prezident proti prezidentovi

11. listopad 2016
Publicistika

V rozjitřené vnitropolitické atmosféře těchto dnů došlo i na karlovarskou filmovou přehlídku. Podle prezidenta republiky se jedná o snobský festival. Na tento pohled Miloše Zemana reaguje v poznámce Prezident proti prezidentovi Lubomír Stejskal.

Internetové Parlamentní listy zveřejnily minulou neděli rozhovor s prezidentem republiky. Zmíněny byly i takzvané Týdny občanského neklidu, k nimž vyzvali herci Vojtěch Dyk a Jiří Bartoška. Miloš Zeman v odpovědi uvedl, cituji: „Pan Bartoška dělá snobský karlovarský filmový festival.“ Po pravdě uveďme, že nejde o nové hodnocení ze strany hlavy státu. Podobně se Miloš Zeman vyjádřil už loni v dubnu v rozhovoru pro regionální Deník. Tehdy ještě festivalu přiznal i pozitiva. V podobě „hodnotných a opravdu zajímavých filmů“. Současně ale akci vytkl, že stejně jako mucholapka přitahuje mouchy, přitahuje karlovarská přehlídka snoby.

V tom má bezpochyby pravdu. Snoby, samozřejmě skutečné celebrity a žel i psedocelebrity přitahuje každý takovýto podnik všude na světě. Namátkou: Benátky, Berlín, Cannes, Toronto. V této souvislosti nelze nepoložit otázku takzvaně z opačného konce. Jak by se musel festival v Karlových Varech změnit, aby nebyl Milošem Zemanem považován za snobský? Je to ale otázka navýsost zbytečná. Protože pokud se Jiřímu Bartoškovi a jeho týmu v posledních letech něco podařilo, pak udělat z festivalu akci nikoli pro snoby, ale vpravdě lidovou. V nejlepším významu tohoto slova. Festival má svoji jedinečnou atmosféru. Její součástí je i přátelský duch, který každoročně ovane nejen superhvězdy, ale i prosté návštěvníky. Mimochodem – nedílnou součástí této slavnosti stříbrného plátna jsou stovky mladých lidí s batůžky. Oni jsou důkazem, že nejde o záležitost pouze pro snoby.

Ano, i já jsem kdysi dávno vnímal tento kulturní podnik podobně jako prezident republiky. Tak tomu ale už hodně dlouho není. A to navštěvuji karlovarský festival nikoli s VIP kartičkou na krku, ale jako řadový obyvatel tohoto lázeňského města. Kdyby měl Miloš Zeman stejnou možnost, jsem si jist, že by také změnil názor.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.