Lubomír Stejskal: Příležitost k radosti i toleranci

21. listopad 2013
Publicistika

Tak jako každoročně, i letos bude pošta v Božím Daru pod krušnohorským Klínovcem používat během prosince příležitostné razítko. Projekt nese název Ježíškova pošta a nad jeho významem a aktuální podobou se v širších souvislostech zamýšlí Lubomír Stejskal. Svému komentáři dal název Příležitost k radosti i toleranci.

Ten sympatický božídarský počin čeká letos významné jubileum. Pošta v nejvýše položeném městě naší republiky nabízí zvláštní vánoční razítka už dvacátým rokem. Poprvé se tak stalo v prosinci čtyřiadevadesátého. To poskytuje příležitost ke krátkému ohlédnutí. Ačkoli má v názvu přivlastňovací jméno „Ježíškova“, ne vždy se postava tohoto symbolu autentických českých Vánoc na razítku objevila. Před osmi lety to byla svíčka v plující skořápce. V letech 2010 a 2011 nabízelo razítko zvonečky, předtím horský kostel s kometou. Malý Ježíšek se opět vrátil v minulém roce, kdy držel v rukou holubici.

I když si to v erupci komerčního pojetí svátků mnohdy neuvědomujeme, jsou Vánoce primárně záležitostí náboženskou. Proto se i na božídarském razítku objevují čas od času motivy ryze církevní. Je tomu tak i letos. Razítku dominuje hlava Ježíška doplněná kalichem a hostií – což jsou symboly svatého přijímání. V zobrazené variantě ovšem ve zjevně katolickém pojetí. Mají se cítit věřící evangelických denominací poněkud upozaděni? Rozhodně nikoli. V roce 2008 byl totiž na razítku Ježíšek s praporcem a beránkem. Tento symbol se až nápadně podobal tomu, jaký používala evangelická Jednota bratrská, jejímž nejvýznamnějším biskupem byl Jan Amos Komenský. Není tedy důvod urážet se, ale projevit to, co dělá Vánoce Vánocemi: dobrou vůli a toleranci.

Božídarské razítko je každoroční milé pohlazení a v dnešním světě plném stresu a bláznivě rychlého životního tempa alespoň malou radostí a důvodem k úsměvu. A bude jím do té doby, dokud nedojde k překročení pomyslné červené linie. A na orazítkovaných známkách vánočních zásilek z pošty pod Klínovcem nespatříme létající soby se saněmi a v nich Santa Clause. Ne, něco takového snad opravdu nehrozí. Občas je ale užitečné uvědomit si, že jsou věci a hodnoty, které stojí za to chránit. Božídarské vánoční razítko s typicky českým symbolem svátků mezi ně rozhodně patří. Bez ohledu na to, jaká postava dominuje vánočně vyzdobeným obchodním megacentrům v údolí nejen pod vrcholky Krušných hor.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.