Lubomír Stejskal: Radost jen dočasná

12. prosinec 2013
Publicistika

V pondělí vstoupil do dalšího dějství proces stabilizace školství v Karlovarském kraji. K úlevě mnoha studentů nebude dnes projednáván obávaný návrh na zrušení tří škol v regionu. Tématu je věnován komentář Lubomíra Stejskala nazvaný Radost jen dočasná.

Jako Alenka v říši divů. Tak si museli připadat demonstrující studenti. V pondělí před Krajským úřadem. To když mezi ně přišel hejtman Josef Novotný. Tak trochu do jámy lvové. Ovšem s názorem stejným, jaký zastávala mládež. Rovněž on je proti rušení tří středních škol v Lokti, Chodově a krušnohorském Nejdku. Stejně jako většina sociálně demokratické části krajské dvojkoalice. Druhou regionální vládní stranou jsou komunisté. Ti mají spolu s ČSSD v zastupitelstvu většinu. A v krajské radě na starosti oblast školství. Právě z dílny jejich radního Václava Sloupa vzešel materiál týkající se redukce zmíněných škol.

Účast hejtmana na demonstraci proti tomuto záměru byla předzvěstí toho, co se pak skutečně stalo. Komunisté zůstali s plánem na rušení škol osamoceni a z dnešního jednání zastupitelstva v Chebu ho stáhli. Plánem postižené školy tak vyhrály dílčí bitvu. Mohou si užít svůj čas úspěchu. Problém jako takový ovšem ze světa sprovozen nebyl. Důvody, které k němu vedly, nepominuly. Kraj se jimi bude muset znovu zabývat. Neboť čísla jsou neúprosná. V regionu ubývá studentů – a o to víc je ve třídách volných míst. Hlavní myšlenka navrhované koncepce: ušetřit peníze na jedněch, aby bylo možno přidat jiným. To je ovšem úkol nevděčný, hodný chytré horákyně.

Zdravý rozum napovídá, že něco tak zásadního by si zasloužilo širší než jen koaliční dohodu.Výsledkem nemůže být nic menšího než respektovaný projekt změny. Postavený na nezpochybnitelných argumentech. Ekonomické důvody pro zásah do dosavadního systému školství v regionu jsou dány. Damoklův meč v podobě redukce některých škol nebo oborů proto navzdory pondělní euforii visí ve vzduchu dál.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.