Lubomír Stejskal: Rozdílné následky

14. březen 2013
Publicistika

Minulou sobotu vyděsil návštěvníky karlovarského Bazénového centra únik chlóru. Přiotrávení několika desítek lidí způsobila nedbalost zaměstnanců. O den dříve musel nově zvolený prezident opakovat kvůli chybě v textu podpis ústavního slibu. Také tato nepříjemnost byla způsobena lidskou nedbalostí. Srovnání obou případů je věnován příspěvek Lubomíra Stejskala nazvaný Rozdílné následky.

Oba příběhy spolu věcně nikterak nesouvisejí. Alespoň ne na první pohled. Však by se také pracovníci Poslanecké sněmovny mohli cítit společensky dotčeni. Kdybychom je snad chtěli dávat na stejnou úroveň s obsluhou jakéhosi bazénu. Připravovat pro prezidenta text ústavního slibu je přece činnost nanejvýš prestižní a zodpovědná. To bezpochyby. Jenomže právě tak nanejvýš zodpovědná je, přesněji měla by být, práce těch, kdo mají v bazénových komplexech na starosti desinfekci vody pomocí chloru. Pouze té prestiže se jí nedostává. Možná právě proto se nabízí srovnání.

Nedbalostní chyba, jež se objevila v první verzi textu ústavního slibu, který Miloš Zeman podepsal během přímého přenosu inaugurace, způsobila nanejvýš ostudu. Dala se snadno napravit a do dějin vstoupí jako kuriozita. Nezpůsobila žádné fatální následky. Po čase ji prezident může dávat k dobrému. Naproti tomu nedbalostní selhání zaměstnanců karlovarského bazénu zasáhlo závažným způsobem do života desítek lidí. Bylo ohroženo jejich zdraví – a jenom díky šťastné shodě okolností ne tím nejhorším způsobem.

Z nového bazénu v Karlových Varech opět unikl chlor

Ruku na srdce: když občas v úžasu hledíme na pochybení a nekompetentnost těch nahoře, nejen politiků, ale také pracovníků jejich aparátu, kolikrát nás napadne – když mohou oni, tak proč ne my? Rozumí se: dělat chyby, nad nimiž by v zásadě bylo možné mávnout rukou. Sobotní únik chloru v Karlových Varech připomněl podvědomě známou odpověď. Navenek obyčejní zaměstnanci, zhusta o poznání hůře honorovaní než navenek obyčejní úředníci v centrálních institucích, mají často odpovědnost nesrovnatelně větší. K chybě došlo v pátek v hlavním městě, stejně jako v sobotu v našich největších lázních. S tím rozdílem, že to, co se stalo v karlovarském Bazénovém centru, rozhodně nebylo pro zasmání.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.