Lubomír Stejskal: Úsměv jako symbol i memento

10. květen 2012
Publicistika

Dnes má v našich kinech distribuční premiéru film Poslední let Petra Ginze. Pojednává o nadaném židovském chlapci, který v šestnácti letech zahynul v nacistickém vyhlazovacím táboře. Zamyšlení nad jeho osudem u příležitosti vzpomínkových dnů na konec druhé světové války nazvané Úsměv jako symbol i memento připravil Lubomír Stejskal.

Petr Ginz je vedle Anny Frankové asi nejznámější dětskou obětí holocaustu. Možná se vyzdvihování právě jeho osudu může jevit jako nespravedlivé vůči ostatním stejně postiženým. Tak tomu ale není. On se stal symbolem, díky němuž máme před očima i ty miliony bezejmenných.


V minulých dnech jsme si připomínali vítězství nad nacismem. Nemůžeme v této souvislosti strkat hlavu do písku před kacířskou myšlenkou, že rok co rok opakující se slova v oficiálních projevech a myšlenky v nich obsažené poněkud zevšedněly. Jako by už nebylo co nového k tomuto závažnému tématu dodat. V tu chvíli přichází na pomoc Petr Ginz. Vidíme mladého chlapce, všestranně nadaného, který hřivnu svého umu a schopností dokázal beze zbytku využít. Za situace, kterou si většina z nás nedokáže ani představit, natož aby jí porozuměla. Byl nadaný literárně i výtvarně, nechyběl mu organizační talent. To vše za války v Terezíně, odkud vedly jeho kroky - do plynové komory. Kruté, nelidské, absurdní. Vzpomínka na děsivou vraždu šestnáctiletého nevinného teenagera z Prahy nám umožňuje téměř si sáhnout na důležitost porážky nacismu. Teprve ta zastavila ďábelské dílo služebníků nejhorší formy zla.

Ukázka z deníku Petra Ginze


Příběh Petra Ginze vešel do širšího povědomí poté, co 1. února 2003, během tragédie raketoplánu Columbia, shořela kopie jeho kresby Měsíční krajina. Bylo to přesně v den 75. výročí jeho narození. Možnost dožít se takového věku mu nacisté tím nejhorším způsobem odepřeli. Jenom proto, že byl synem židovského otce. V naší paměti zůstane věčně mladý. Jeho úsměv, který známe ze zachovaných snímků, je symbolem vítězství nad temnými silami, byť za cenu nejvyšší oběti. Je také výzvou: udělejme vše pro to, aby o něj už nikdo nikdy nepřišel tak jako Petr Ginz. A s ním miliony dalších.

Logo
autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio