Lubomír Stejskal: Užitečná petice

26. duben 2012
Publicistika

Chodov na Sokolovsku žil v minulých dnech sporem mezi částí veřejností a radnicí. Ta měla v úmyslu prosadit sloučení dvou tamních škol – základní a umělecké. Odpor vedení jedné z nich,podpořený občany, této změně zabránil. K případu se v příspěvku Užitečná petice vrací Lubomír Stejskal.

Na počátku bylo páté letošní zasedání chodovské Rady města. Ta 6. března odsouhlasila návrh sloučit jednu z místních základní škol se základní uměleckou školou. Odpovědí nejen ředitelky a učitelů umělecké školy, ale také nemalé části veřejnosti bylo hlasité NE. Do popředí zájmu se dostala petice občanů. Proti sloučení obou škol se jejím organizátorům podařilo získat přes 2400 podpisů. To ve městě se zhruba patnácti tisíci obyvateli není málo. Nebyla to samozřejmě jediná akce, která se v Chodově na téma sloučení škol konala. Radnice uspořádala seminář pro zastupitele, ve městě se široce diskutovalo. Také po linii radní, zástupci obou škol a rodiče žáků.


Výsledek se dostavil o necelý měsíc později. Na sedmém zasedání rady města 3. dubna byl původní návrh na sloučení škol poslán k ledu. Místo toho čeká uměleckou školu stěhování do jiných prostor ve městě, což kontroverzi nevyvolává. Zdá se tedy, že platí: konec dobrý, všechno dobré. Zatím se to tak jeví, nicméně nelze přehlédnout pozoruhodnou reakci starosty Chodova Josefa Hory. Ten považuje samotnou petici za nadbytečnou. Ba co víc, v regionálním tisku se objevilo jeho hodnocení, že šlo o nevhodnou reakci vedení umělecké školy na nabídku řešení její budoucnosti. Má pravdu?

Děti ve škole


Na takto položenou otázku nelze dát jednoznačnou odpověď. Můžeme se totiž jen dohadovat, jak by celá věc dopadla, kdyby petice ve prospěch jedné možnosti řešení, tedy školy neslučovat, organizována nebyla. Jinak řečeno, kdyby Chodovští přijali původní záměr poslušně, bez sebemenšího projevu občanského odporu. V tom případě by ale nebyl důvod původní záměr měnit, neboť by se logicky jevil jako dobré řešení. A tak ho zajisté vnímalo všech sedm radních, neboť pro jeho přijetí hlasovali jednomyslně. Protože byl ale tento jejich jistě dobře míněný úmysl odsouzen k neúspěchu, může se ve vztahu k této změně jevit petice v docela jiném světle než jak ji vnímá pan starosta. On a rada města mají v ruce důležitý podpůrný argument, jímž snadno zdůvodní, proč se jejich původní návrh nemohl uskutečnit. Takto viděno byla petice nikoli nevhodná, ale naopak velice užitečná. A to pro obě strany sporu.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio