Lubomír Stejskal: Velké čekání na ještě větší zázrak

24. květen 2012
Publicistika

Řidiči v Karlovarském kraji jsou bezpochyby vděční za každý kilometr rychlostní silnice R6 procházející jejich regionem. Ještě vděčnější by ale byli, kdyby si pro jízdu na úseku mezi Karlovými Vary a Chebem nemuseli pořizovat dálniční známku. Podrobit se této povinnosti nejsou ochotni zdaleka všichni a negativní důsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Více v příspěvku Lubomíra Stejskala nazvaném Velké čekání na ještě větší zázrak.

Necelé čtyři desítky kilometrů. Komunikace, která nenavazuje na dálniční síť v jiných částech republiky. Modernizace úseku z Karlových Varů do Nového Strašecí ve směru na hlavní město, která by zvýšil její hodnotu, je v nedohlednu. Také proto mnozí doufali, že na „er šestce“ mezi Chebem a Karlovými Vary dálniční známku potřebovat nebudou. Opak je pravdou, neboť ministerstvo dopravy je neoblomné.


Ti, kdo se nové povinnosti nehodlají podrobit, mají dvě možnosti. Jezdit bez známky a riskovat pokutu. Takto už byla postižena více než stovka řidičů. Horší variantou je, že mnozí motoristé jezdí mezi Sokolovem a Karlovými Vary takříkajíc po staru – mimo novou komunikaci, přes Nové Sedlo a Loket. Na kritických místech starého královského města Lokte se zvýšil provoz trojnásobně. A nejen to. Z Nového Sedla hlásí starosta Martin Loukota praskliny v omítkách domů. Je zjevné, že nová R6 nepřináší jenom užitek.

Dálniční známka na rok 2012


Má tato neblahá situace vůbec nějaké řešení? Jistěže - v duchu sloganu naděje umírá poslední. Podle starosty Lokte Zdeňka Bednáře by mělo mít podobu důrazného stanoviska vedení okolních obcí adresovaného kraji a ministerstvu dopravy. S požadavkem, aby se od příštího roku jezdilo po této rychlostní silnici zadarmo. Jenomže: posílat požadavek krajskému úřadu bude nejspíš k ničemu. Samo hejtmanství totiž v době, kdy probíhalo připomínkové řízení, žádnou námitku nevzneslo. Podle hejtmanova náměstka Petra Navrátila proto, že by to tak jako tak nemělo smysl. Ministerstvo dopravy bylo prý už předem rozhodnuté, že dostavěný úsek stůj co stůj zpoplatní. Jaký efekt pak může mít jít s prosíkem za kovářem, tedy na ono ministerstvo? Jak trpce konstatuje loketský starosta: Je to to jediné, co můžeme zkusit. Viděno ovšem realisticky: Bude to sotva co jiného než velké čekání na ještě větší zázrak.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.