Lubomír Stejskal: Vypuštěný a opuštěný

29. leden 2016
Publicistika

Karlovarskému hotelu Thermal, který každoročně hostí mezinárodní filmový festival, svítá na lepší časy. Stát jako jeho vlastník do něj hodlá investovat 400 milionů korun. To se ovšem netýká venkovního bazénu, jak si v poznámce Vypuštěný a opuštěný všímá Lubomír Stejskal.

Dnes je tomu přesně jeden rok. Andrej Babiš měl za sebou premiérovou návštěvu komplexu Thermal. Rozumí se v roli ministra financí. Z té doby si pamatujeme jeho sdělení, že hotelový bazén se bude prodávat. Poněkud popustil uzdu fantazii, když uvedl, že ideálním kupcem by byl arabský šejk. Z jeho peněz by se pak financovala rekonstrukce samotného hotelu.

Za půl roku bylo ale všechno jinak. Žádný šejk se nenašel a ministerstvo sdělilo, že bazén se prodávat nebude. Dodejme, že plavecká část hotelu se nachází na atraktivním místě s nádherným výhledem na lázeňské centrum města. Je ovšem v nedobrém stavu a její provoz byl ztrátový. To samozřejmě platilo také o provozu udržovacím, když byl bazén uzavřen. Původní odhady uváděly, že na opravu bude zapotřebí minimálně 50 milionů korun. Jak se ale nyní ukazuje, rekonstrukce si vyžádá trojnásobek finančních prostředků. A to je jeden z důvodů, proč nad dalším osudem bazénu visí otazník. Po Novém roce byl totiž vypuštěn - nikoli kvůli přípravám na opravy, ale z důvodu špatného technického stavu.

Před několika dny bylo oznámeno, že ministerstvo financí do hotelu ve vlastnictví státu investuje 400 milionů korun. Částka je určena na zateplení vnějšího pláště a na výměnu oken. Jak prohlásil Adam Vojtěch z ministerstva financí, 150 milionů korun na opravu bazénového komplexu je částka pro hotel nedostupná. A protože bazén hotelu nepřináší zisk, není mezi jeho prioritami. Prodej nevyšel – a tak zůstane vypuštěný. A pokud jde o investice v dohledné době, tak také opuštěný.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.