Makové palačinky s vanilkovým krémem
Palačinka nikdy neurazí, ale dovede nadchnout. Což, jak doufám, potvrdí právě tento recept. Nemletý mák v těstě je velice dobrý, příjemně křupe a velmi lahodí v kombinaci vanilkového krému a višňové marmelády.
Suroviny na deset větších palačinek:
500 ml mléka
200 g hladké mouky
70 g nemletého máku
1 vanilkový cukr
1 lžička nastrouhané citronové kůry
2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
1/2 lžičky prášku do pečiva
1-2 vejce (podle velikosti)
špetka soli
Suroviny na krém:
300 ml mléka
1 vanilkový puding
2 lžíce cukru
1 žloutek
70 g másla
podle chuti rum nebo rumová esence
olej na pečení a moučkový cukr na posypání
Postup:
Z uvedených surovin na těsto vypracujeme hladké řidší těsto, které necháme asi tak 30 minut odpočinout.
Potom z těsta upečeme tenké palačinky.
Hotové palačinky potřeme nejprve višňovým džemem a na něj dáme vrstvu vanilkového krému.
Palačinky buď srolujeme, nebo složíme do trojúhelníku. Před podáváním je pocukrujeme.
Příprava krému:
Do mléka rozmícháme puding, cukr, žloutek, přidáme máslo a za stálého míchání uvaříme. Nakonec vmícháme rum.
Ještě teplým krémem plníme upečené palačinky.
Příprava těchto palačinek trvá přibližně 1 hodinu, včetně doby potřebné k odpočinutím těsta.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka