Mám rád i mléko, říká sládek plzeňského pivovaru
Kamil Růžek je starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, který má na starosti zahraniční trh. Stará se o to, aby plzeňské pivo chutnalo ve světě tak dobře, jako v kterékoli české hospodě.
Zahraniční cesty jsou jeho denním chlebem. Nejvíce se pohybuje po Evropě, ale už ho čekají cesty i do Japonska nebo Jižní Koree, aby zdejší výčepní naučil, jak se starat o plzeňské pivo. Jak je profese výčepního vlastně vnímána daleko za hranicemi? A proč třeba v Anglii čepují pivo bez pěny? I na to odpovídá v rozhovoru s Ivou Kokešovou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.