Maškrta z Valašska
Když jsem před mnoha lety získala od své kamarádky tento recept, který se v jejich rodině dědí z matky na dceru, velice mě zajímalo, co znamená slovo maškrta. Na můj dotaz Lidka odpověděla: „Maškrta je maškrta, je to prostě něco moc dobrého.“ Dávám ji za pravdu, tento recept je opravdu výborný a já už vím, co slovo maškrta znamená: lahůdka čili velká dobrota.
Suroviny na čtyři porce:
4 vepřové kotlety (plátky krkovice) bez kosti o hmotnosti cca 150 g
50 g slaniny
1 lžíce sádla
150 g bílých fazolí
250 g kysaného zelí
1 cibule
2 stroužky česneku
100 ml sladké smetany
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
mletý pepř
sůl
Postup:
Přebrané fazole namočíme na několik hodin do vody a pak je uvaříme doměkka.
Najemno nakrájenou slaninu rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli, překrájené zelí a krátce ho podusíme.
Naklepané kotlety opečeme na sádle, podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí udusíme doměkka.
Měkké maso vyjmeme, šťávu vysmahneme, zaprášíme paprikou a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku, a povaříme.
Do hotové omáčky vložíme uvařené fazole, podušené zelí, ochutíme česnekem, pepřem a solí. Maso vrátíme do omáčky a prohřejeme.
Doporučuji podávat s vařenými nebo pečennými brambory.
Celková doba přípravytohoto receptu vám potrvá 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka