Masový dort
Masový dort je tak trochu obměnou oblíbené sekané. Když si pohrajete a vtipně tento dort ozdobíte, tak nejenže si pochutnáte, ale na své si přijde i oko.
- Suroviny na dort: 1 kg mletého libového vepřového masa
- 150 ml studeného mléka
- 5 vrchovatých lžic bramborového škrobu (Solamyl)
- mletý pepř, sůl
- Suroviny na náplň: 150 g anglické slaniny
- 5 vajec
- 150 g žampiónů
- 100 g strouhaného sýra
- trochu oleje
- mletý pepř
- petrželka
- sůl
Mleté vepřové maso osolíme, opepříme a důkladně promícháme s bramborovým škrobem, rozmíchaným v mléce. V chladničce necháme několik hodin proležet. Ideální je nechat přes noc.
Připravíme si vhodnou nádobu, nejlépe kastrol, nebo kulatou zapékací mísu. Lehce pomastíme dno i strany olejem. Asi ¾ množství připravené masové směsi rozestřeme na dno nádoby, ale také do stran, a to tak, aby vznikla jakási miska, kterou vyplníme náplní.
Tu připravím takto: Nejprve na maso položíme plátky anglické slaniny, na ni poklademe plátky očištěných žampiónů, na ně vrstvu umíchaných vajec, zasypeme nastrouhaným sýrem a nakrájenou petrželkou. Poslední vrstvu náplně tvoří opět plátky anglické slaniny.
Poté mokrýma rukama vytvoříme ze zbylé masové směsi placku, položíme ji na náplň a uzavřeme jí celý masový dort. Okraje přimáčkneme k sobě, aby náplň nevytekla.
Dáme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme zhruba 40 minut.
Mírně vychladlý dort vyklopíme a podle své fantazie ozdobíme čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
Podáváme teplý i studený, vždy chutná báječně.
Jako přílohu doporučuji vařené nebo pečené brambory, bramborovou kaši, pečivo, popř. zeleninové saláty.
Celková doba přípravy trvá přibližně 1,5 hodiny, bez doby potřebné k proležení masové směsi
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka