Matka hledající zazděné nemluvně. Z této legendy vás bude mrazit

18. květen 2021
Poklady minulosti

Legenda o zazděném dítěti a jeho matce, která noc co noc vychází z obrazu a hledá jej, se váže k obrazu visícímu v současné době v nepomuckém muzeu.

Exponát pocházející z roku 1769 zobrazuje hraběnku Marii Dominiku Martinicovou, která byla univerzální dědičkou zámku Zelená Hora a celého panství. „Obraz byl velice důležitým exponátem ze Zelené Hory, který nám pro letošní sezónu zapůjčil Národní památkový ústav,“ uvedla vedoucí Městského muzea a galerie Nepomuk Svatoslava Kožíková.

Obraz namaloval vídeňský malíř Martin Unterberger. Malba je zasazená do rozměrného řezaného rámu. Ten je zlatý s korunkou v horní části. Vedle postavy hraběnky, která je netradičně oblečená jako jeptiška, jelikož celý svůj život strávila v klášteře, se nachází kalamář a krucifix. Na zámku byl obraz vystaven z toho důvodu, aby vyvolával pocit, že majitelka panství dohlíží na své poddané, i když osobně zrovna nebyla na Zelené Hoře přítomna.

K obrazu se váže děsivá legenda

„Mladá hraběnka Marie Dominika Martinicová se zamilovala do místního myslivce. Počali spolu dítě a také se tajně vzali. Ovšem hrabě na to přišel a dítě měl zazdít ve zdech zámku. Myslivec podle legendy spáchal sebevraždu a hraběnka strávila zbytek svého života v klášteře,“ popsala celý příběh Svatoslava Kožíková. To ale není vše - hraběnka měla po své smrti vylézat každou noc z obrazu, bloudit po zámku Zelená Hora a hledat své dítě. K tomu se váže pověst, že zámek Zelená Hora má svou černou paní.

Detail rámu

Snad každá legenda má však svůj pravdivý základ. I v tomto případě byla realita poněkud jiná, šlo o takzvanou Martinickou aféru. Ve skutečnosti se nejednalo o myslivce, ale o mladého šlechtice, za kterého se Marie Dominika tajně vdala ve velice útlém věku, a to asi v 15-16 letech. „Důvodem tak rychlého a tajného sňatku bylo pravděpodobně početí dítěte,“ řekla vedoucí muzea a dodala, že odhalení sňatku vyvolalo u vídeňského dvora ohromný skandál: „Císař svatbu anuloval a mladá hraběnka byla doživotně uvržena do kláštera ve Vídni. Její čin byl hodnocen jako velmi závažný mravní a společenský prohřešek.“

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio