Meloun, máta a třtinový rum. Kombinace chutí podle šéfkuchaře Martina Havlíka

18. červen 2023

Martin Havlík považuje meloun za úžasnou letní pochoutku, kterou stačí i jen vychladit a nic dalšího se s ní provádět nemusí. Pokud už se do úprav pouští, nabízí meloun jako součást dezertů.

Abyste meloun dochutili stejně, jako šéfkuchař Martin Havlík, budete potřebovat vakuovačku. „Meloun nakrájíte na kostky, zlehka pocukrujete nebo osladíte medem, přidáte mátu, pár kapek rumu a dáte to vakuovat do vakuovačky bez sáčku. Vytáhnete vzduch a tím, jak se vzduch do vakuovačky zase vrátí, marináda se nasákne do melounu. Takže trošku změní strukturu a chuť té marinády je uvnitř. Kousnete do melounu a cítíte příjemnou mátovou chuť lehce podtrženou pikantním ocáskem rumu,“ popisuje postup učitel odborných předmětů hotelové školy v Plzni na Borech a šéfkuchař Gourmet Clubu Bezejmenná. Zmiňuje se také o tom, že módním trendem ve světě je příprava melounu na způsob masa.

Aby vám jarní cibuloviny krásně kvetly i napřesrok, je dobré cibulky vyjmout ze země a nechat je tzv. odpočinout. A na to je nejvyšší čas. S uskladněním cibulek radí Josef Vačkář, instruktor z Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Plzeň-region. Jaká by měla být teplota ve skladovací místnosti? Kdy potom jarní cibuloviny znovu vysadit?

Kohoutek luční býval hojně rozšířenou bylinkou. V posledních letech se z luk vytrácí, protože tam nemá dostatek vody. Růžově kvetoucí bylinu můžete pěstovat i na zahrádce. Je nejenom zdobná, ale také léčivá, pomáhá při chronických zánětech průdušek, je součástí Jančovy antirevmatické koupele. Jak si vyrobit tinkturu z kohoutku lučního? Víme od bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové.

Co dělat, když úklid nepořádku v bytě je nad vaše síly? Proč se nestydět poprosit o pomoc? „Často bychom se divili, že ani u ostatních to nevypadá tak předpisově, jak si myslíme,“ upozorňuje na skutečnost, že domácnost obvykle nevyhlíží jako na fotkách v časopisu o bydlení nebo v televizní reklamě, průvodkyně laskavým minimalismem Marcela Janská. A doporučuje najít v první řadě někoho, kdo vás v úsilí o pozitivní změnu domova podpoří.

Zveme vás např. na Velkou výstavu živých bezobratlých do středy 21. 6. v Muzeu Karlovy Vary, na exkurzi zaměřenou na motýly Šibeníku 24. 6. a na Den Národního parku Šumava a Chráněné krajinné oblasti Šumava 1. 7. na Rokytě.

Hlíva ústřičná se pravděpodobně alespoň tu a tam objevuje i ve vašem jídelníčku, ať už si ji v době jejího růstu sami sbíráte, nebo ji kupujete v supermarketu. Je všeobecně známo, že je to zdraví prospěšná houba. Podobné účinky jako hlíva ústřičná má podle mykologa Zdeňka Hájka také hlíva plicní, kterou můžeme nacházet v tomto období. Kde tato houba roste, jak vypadá a v jaké úpravě ji konzumovat?

Čím hnojit kosatce? Škodí nějak na ovoci a zelenině kněžice mramorovaná? Na dotazy posluchačů odpovídají pěstitel cibulových a hlíznatých květin Pavel Novák a zahrádkářský instruktor Josef Vačkář.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio