Méně není vždy více

28. květen 2009
Publicistika

Kdo v těchto dnech projížděl po silnicích Karlovarského kraje, mohl si při vjezdu do některých obcí a menších měst všimnou zajímavého nápisu. Pod cedulí označující jejich název přibyla ještě jedna: na žlutočerném pruhování je zřetelně napsáno, že se jedná o obec daňově diskriminovanou. Jde o formu protestu proti tomu, že menší města a malé obce dostávají z vybraných daní nepoměrně méně peněz než čtyři největší města republiky. Více v komentáři Lubomíra Stejskala.

Lidová moudrost praví, že peněz není nikdy dost. A kdo má hodně, chce ještě víc. Víc chtějí ale také ti, kdo jsou přesvědčeni, že mají málo. Například starostové z organizace Sdružení místních samospráv. Zde jenom pro pořádek dodejme, že nehovoříme o jejich platech, ale o prostředcích, jež putují z vybraných daní do obecních rozpočtů. Argumentují podle nich do očí bijící nespravedlností: čtyři největší města, spolu s Prahou je to Brno, Ostrava a Plzeň, spolknou bezmála polovinu výnosů ze sdílených daní. To znamená, že druhá polovina zbývá na všechna ostatní města a obce, v nichž ovšem žije 80 procent populace.

Přepočteno na hlavu dostane například každý Pražan čtyři a půl krát více peněz než obyvatel města velikosti Žlutic na Karlovarsku. Pak snadno nastane situace, jaké jsme svědky v krušnohorské Bublavě. Tamní nedávno postavená silnice spojující obec s německou stranou jako jediný místní hraniční přechod pro motorová vozidla se ukazuje být značně problémová. Je příliš úzká, není opatřena chodníky a podle jednoho ze zastupitelů je jen otázkou času, kdy na ní dojde k vážné nehodě. Správa silnic ji zadarmo nabídla bublavské radnici, ovšem ta musela tento s prominutím danajský odmítnout. Z prostého důvodu: v obecní pokladně není dostatek peněz na její nezbytné rozšíření, vybudování chodníků a zimní údržbu v horských podmínkách. Podobná vyjádření slyšíme ze všech částí našich regionů dnes a denně. Občas i s jízlivým dovětkem, že zatímco obcím chybějí peníze na základní potřeby, jinde vymýšlejí grandiózní projekty typu pražské olympiády.

Peníze - Comstock.

Označení Daňově diskriminovaná obec na jejím vjezdu ovšem samo o sobě situaci nezmění. Je to jen viditelná část několik let trvajícího úsilí o změnu v rozpočtovém určení daní. Starostové ze Sdružení místních samospráv nepožadují větší objem peněz v celkové sumě, ale spravedlivější pravidla jejich přerozdělování. Ta by měla respektovat reálné výdaje měst a obcí. Posílit by měly rozpočty těch radnic, jež mají méně než 100 tisíc obyvatel. Současně volají po zprůhlednění dotačního systému a větší hospodárnosti, pokud jde nakládání s veřejnými penězi. To všechno jsou náměty, jimiž by se příští republikový parlament, kde přece nebudou zasedat jen zákonodárci z Prahy, Brna, Ostravy a Plzně, měl zabývat. Už proto, že poslanci zvolení mimo tato města vždy zastupovali víc než tři čtvrtiny obyvatel naší země.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.