Merenda ze švestek a k tomu nadýchané rozpeky

Tato staročeská pochoutka je bezkonkurenční z pravých českých švestek. Můžeme ji připravovat se smetanou, bez smetany nebo třeba jen za studena s jogurtem. Vždycky je senzační, osvěžující a nezapomenutelná.

Merenda ze švestek

Ingredience
  • 500 g vypeckovaných švestek
  • cca 250 ml sladké smetany
  • podle chuti cukr
  • skořice, 1 hřebíček

Švestky rozvaříme se skořicí, hřebíčkem a cukrem. Na závěr odstraníme koření a zalijeme smetanou. Nejčastěji podáváme s rozpeky, vhodné je i bílé pečivo. Ale i samotná merenda bez přílohy je velkou pochoutkou.

Celková doba je asi 30 minut.

Rozpeky (nejenom k merendě)

Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 300-350 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 25 g droždí
  • sůl
  • 70 g másla na potření

Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru. Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.

Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, které rozdělíme na 8-10 dílů, ze kterých vytvoříme bochánky. Přendáme je na pomaštěný plech, mírně je zploštíme a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout.

Rozpeky

Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova. Ještě horké omastíme vlahým máslem.

Rozpeky podáváme k dušené mrkvi, k čočce, smetanovým omáčkám apod. Výborně chutnají i studené, namazané máslem a pokapané medem.

Celková doba přípravy je asi 2 hodiny, z uvedeného množství ingrediencí připravíme 10 kousků.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko