Metafory v terminologii

2. březen 2010

Říká se, že dnešní doba nepřeje básníkům. Na skládání veršů a vzletné vyjadřování nám v každodenním spěchu jaksi nezbývá čas. Přesto, když se jen trochu pozorněji rozhlédneme kolem sebe a zaposloucháme se do naší mateřštiny, brzo zjistíme, že čeština nám poskytuje nespočet příležitostí k obraznému vyjádření. V dnešním jazykovém koutku si budeme povídat o metaforách v odborném názvosloví. Co je to metafora a jak funguje?

0:00
/
0:00

Máte na mysli výrazy jako třeba myš, okno, nebo menu, se kterými se setkávají uživatelé operačního systému Windows?

Přesně tak. Výrazy, které jste jmenoval, jsou všeobecně známé. Někdy je můžeme slyšet v takovém kontextu, který je při bližším pohledu docela vtipný. Přesto si těchto obrazných pojmenování většinou ani nevšimneme. Říkáme tomu, že metafory jsou automatizované. Častým používáním už ztratily svůj náboj, přestaly působit jako ozvláštnění naší mluvy. Uživatel počítače se například vůbec nepozastaví nad instrukcí: "Zavři okno myší!" Je jednodušší říct "zavři okno myší" než "umísti kurzor polohovacího zařízení nad pravý horní okraj grafického uživatelského rozhraní programu a zmáčkni pravé tlačítko." Podobných metafor najdeme v počítačové terminologii a slangu velmi mnoho. Například zapisujeme cestu k souborům, instalujeme balík programů, vybíráme z nabídky funkcí, otevíráme nebo zavíráme adresáře, bojíme se počítačových virů, v orientaci nám pomáhají směrníky a plovoucí okénka, zprávy nám přinášejí poslíčci přímo do schránek a s instalováním nových programů nám pomáhají průvodci, pomocníci, ale také například čarodějové nebo dokonce šamani. To všechno jsou příklady metafor, které používáme k tomu, abychom se zorientovali ve složitém světě počítačů.

Metafory se ve výpočetní technice objevují opravdu často. Čím to je? Proč jsou tak oblíbené?

Metafory splňují hned několik důležitých podmínek pro to, aby mohly úspěšně fungovat v odborné terminologii. Především jsou názorné. Fungují na principu evokování představ. Vyvolávají v naší mysli obrazy důvěrně známých skutečností. Tím nám usnadňují pochopení nových skutečností. Na druhou stranu je třeba říct, že metafory v terminologii jsou natolik automatizované a používají se tak často, že mluvčí si někdy při vyslovení konkrétního slova spíše vybaví předmět popisovaný metaforou než předmět, z něhož metafora původně vznikla. Příkladem je slovo myš. Když se dnes zeptáte žáků na základní nebo střední škole, co se jim vybaví, když se řekne myš, většinou se dozvíte, že myš je ta věc vedle klávesnice počítače. Na její šedou, chlupatou předlohu si vzpomene málokdo. Určitě ale stojí za to, občas se zamyslet nad obrazností každodenního jazyka a stát se alespoň na malou chvíli básníkem.
autor: Růžena Písková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.