Mezi běžkováním na Šumavě a v Bavorském lese jsou podstatné rozdíly

9. únor 2022

Objevovat krásu zimní přírody, zajezdit si na lyžích, nebo si užít běžkování v bílé stopě je možné nejen na území Národního parku Šumava, ale také v Bavorském lese. Jen nabídka je trochu jiná, než v případě Šumavy.

Velkým rozdílem mezi nabídkou zimních aktivit na Šumavě a v Bavorském lese je to, že na německé straně hranice není na území národního parku žádná upravená sjezdovka. Jediný lyžařský areál je mimo národní park, v jeho těsné blízkosti – jedná se o areál Velký Javor. Také s běžkami se do srdce národního parku moc nedostanete.

„V samotném národním parku jsou i běžecké aktivity trošku složitější, než na Šumavě samotné, protože jsou tam prudké svahy. Mají tam jen 80 kilometrů běžeckých tras a z toho většina je až v údolích, v nižších částech Bavorského lesa. Jenom běžecké centrum ve Finsterau je ve vyšší poloze. Takže tam je sníh déle a mají tam i umělý sníh na běžecké trasy," vysvětluje koordinátor přeshraniční Spolupráce národních parků Šumava a Bavorský les Pavel Bečka. Okruhy ve Finsterau jsou velice dobře značeny. Možnosti jsou od 2 km, 5 km přes 10 km až po 17 km dlouhý okruh. Kratší trasy jsou rovinatější, delší jsou již profilově náročnější.

„Druhé větší území, kde je hodně běžeckých tras je ve Zwieslerwaldhausu a to už je jen kolem 700 metrů nad mořem, takže už to nejsou jako na české straně Šumavy pláně, které jsou výše. Už se tam může stát, že ještě sníh není nebo naopak už není," dodává Pavel Bečka.

Další běžecké tratě v Bavorském lese se nacházejí už mimo národní park, třeba v okolí Velkého Javoru. Než do bílé stopy do Bavorska vyrazíte, zkontrolujte si výšku sněhové pokrývky a připravenost stop, třeba pomocí odkazu na oficiálních internetových stránkách Národního parku Bavorský les.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio