Michal Straka je hlavním trenérem hokejistů extraligové Plzně

13. listopad 2014

Před Michalem Strakou stojí největší výzva jeho trenérské kariéry. Má se pokusit vrátit plzeňský extraligový hokej na místa, na která patří. Zároveň musí vyvrátit pomlouvačné řeči, že místo hlavního kouče získal jen kvůli svému bratrovi - generálnímu manažerovi klubu Martinu Strakovi.

Michal Straka je smířený s tím, že si občas přečte nebo vyslechne cosi o tom, že za pozici trenérské jedničky u plzeňského áčka vděčí především svému bratrovi Martinovi. Možná i proto nad jeho nabídkou nějakou chvilku přemýšlel a možná se jí i trochu bál. Jak sám říká, vždycky se najde někdo, kdo křičí, ať skončí a pak jsou zase ostatní, kteří člověka podpoří. O tom se ale nedá stále přemýšlet.

A jak se vlastně Michal Straka dozvěděl, jaké změny se v týmu chystají: "Brácha mi to oznamoval v neděli po zápase, když jsem jel domů, že to chce udělat. Já mu říkal, ať neblázní, ať si to pořádně rozmyslí ... Říkal, že o tom přemýšlí už delší dobu ...". Martin Straka to udělal - po vyhraném zápase s Mladou Boleslaví a na začátku reprezentační přestávky odvolal trenéra Milana Razýma.

Asistenty nového trenéra Michala Straky jsou Jaroslav Špaček a Ladislav Čihák, který se k týmu posunul od dorostu.

Že Ladislav Čihák zakotvil právě v Plzni, v tom prý má prsty Michal Straka, jak sám řekl: "Když jsem trénoval Třemošnou 4. a 5. třídu, tak Čihák trénoval Spartu, takže jsme se potkávali a viděl jsem, jak je má vycepovaný, jak jsou disciplinovaný..., proto jsem říkal bráchovi, aby ho přivedl...“

Hra Indiánů by se pod vedením trenérského tria Čihák, Špaček, Straka příliš měnit neměla. Systém hry je totiž podle Michala Straky v podstatě dobrý. "Náš herní systém jsme prakticky nezměnili. Navíc nám chybělo hodně reprezentantů, takže jsme nebyli na trénincích kompletní. Udělali jsme jen drobné úpravy, když jsme se snažili v některých situacích zjednodušit hru," vysvětloval Straka.

Plzeňský tým chce hrát agresivní hokej, s nímž je úspěšný. Trenéři věnují pozornost zejména osobním soubojům a rychlosti na ledě.

První zápas pod vedením nového trenéra sehrál plzeňský tým ve středu, kdy porazil Třinec 5:2.

autor: jnm
Spustit audio