Místo, kde přespal slavný kat Mydlář

Vrch Kotel (575 m. n. m.) na Rokycansku korunuje stejnojmenná ocelová rozhledna, která měří 28 metrů a vede na ni celkem 142 schodů.

Slavnostního otevření se rozhledna dočkala v roce 2014. O tři roky později sem byla umístěna také menší geologická expozice s informačními panely. Rozhledně předcházela takzvaná Krásná vyhlídka, vybudovaná roku 1895. Její výška činila údajně přibližně 25 metrů. Jelikož však kvůli klimatickým podmínkám podlehla hnilobě, musela být v roce 1909 z bezpečnostních důvodů skácena. Snahy o vybudování nové vyhlídky zde samozřejmě byly, ale první světová válka tyto snahy přerušila.

Exekuce si žádala přespání

Roku 1642 měl na úpatí kopce směrem ke Kamennému Újezdu údajně přespat slavný pražský kat Jan Mydlář, a to ve zdejší pohodnici. V Rokycanech vykonal totiž tehdy exekuci nad Madlonovým plukem. Tento pluk v bitvě u saského Breitenfeldu dezertoval, což bylo příčinou porážky císařské armády. Popraven byl pak každý desátý voják. Přibližně 90 vojáků bylo katem oběšeno na stromech podél cesty z Rokycan na Litohlavy.

Při vodním toku Klabavy je možné se projít a prohlédnout si ukázky lidové architektury obce Kamenný Újezd. Komu rozhledna nestačila, může navštívit ještě nedaleký vrch Žďár nebo takzvané Matouškovo arboretum. V nedalekém Mirošově si pak můžete prohlédnout barokní zámek, kostel sv. Jakuba, a nebo si projít naučnou stezku Za černým diamantem, kde lze obdivovat pozůstatky industriálních památek.

Ke kotelské rozhledně se dostanete snadno z Rokycan či Kamenného Újezdu, odkud vede modrá turistická značka. Pro motoristy je vhodná silnice z Rokycan do Veselé, kdy se dole pod rozhlednou nachází parkoviště.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související