Mnoho políček soudní tajenky

21. květen 2009
Publicistika

Dnes je tomu přesně deset měsíců, co se Krajský soud v Plzni začal zabývat kauzou skupiny dvanácti obžalovaných, kterou média označila termínem "gang Zádamských". Jeho členům kladlo státní zastupitelství za vinu vydírání, zločinné spolčení, omezování osobní svobody a další trestné činy. Soud byl ovšem jiného názoru a sedm hlavních obžalovaných včetně muže považovaného za šéfa skupiny zatím sice nepravomocně, nicméně překvapivě osvobodil. Pokračuje Lubomír Stejskal, který případu věnuje poznámku Mnoho políček soudní tajenky.

Byly toho plné regionální noviny. Zejména na Karlovarsku, neboť muž, o němž se v médiích hovoří jako o hlavě skupiny, žije v Ostrově pod Krušnými horami. Ano, je to ten případ, ve kterém figurovala klec se lvem Brutem, do níž měl být zavřen jeden z poškozených. Závažnost případu dokreslily snímky plně ozbrojených policistů hlídajících soudní síň. Obžaloba vinila členy skupiny z toho, že od konce minulé dekády psychicky a fyzicky vydírali podnikatele a majitele heren a barů na širokém teritoriu západních Čech. Ve spisu se hovoří o výpalném, ničení hracích automatů, přikládání zbraní k ústům a vyhrožování dětem podnikatelů i zničením provozoven. V případě uznání viny byly ve hře dlouholeté, až desetileté tresty.

Při čtení článků o těchto zločinech - nutno dodat, že soudem zatím neprokázaných - se nestranný jedinec nemohl zbavit dojmu, že sdělovací prostředky a s nimi veřejné mínění stojí na straně obžaloby. O to větším překvapením byl osvobozující rozsudek, který vyslechla většina obžalovaných. Jeden ze svědků vyjádřil své zklamání slovy: "Je to absurdní rozhodnutí, které mozek normálního člověka nemůže přijmout." Nám ostatním, kdo na celou věc pohlížíme s nezbytným odstupem, nezbývá než se ptát: Kde je pravda? Opět kdesi uprostřed, jak už to v podobných případech bývá? Ledacos prozradil samotný plzeňský soudce Milan Štejr při vysvětlování svého verdiktu. Třeba to, že pobyt jednoho ze svědků ve lví kleci je mýtus: poškozený nebyl uvnitř, ale stál vně klece, což je podstatný rozdíl. Podle soudce jsme zde konfrontováni s nevěrohodností poškozených. Jejich výpovědi byly často rozporné a nebylo možné z nich dovodit, že ke skutkům popsaným v obžalobě skutečně došlo. Důležitým faktorem v celé kauze je také poznatek, že poškození sami kontaktovali šéfa skupiny se žádostí o finanční půjčku, což na celý případ vrhá poněkud jiné světlo. Také proto, že o praktikách, jež provázejí takovýto, řekněme nebankovní způsob půjčování peněz, si nemusíme dělat sebemenší iluze.

U soudu

To vše svědčí o složitosti této kauzy, z velkého procenta založené na principu tvrzení proti tvrzení. Tajenka tohoto příběhu má hodně políček a jisté je pouze jedno. Že Vrchní soud, k němuž se nespokojený státní zástupce odvolal, bude mít zatraceně těžkou práci. Protože hledání spravedlivého rozsudku v tomto neblahém příběhu více než co jiného připomíná kvadraturu kruhu, tedy řešení neřešitelného. Anebo je všechno jinak a až ctihodný Vrchní soud přinese tu správnou odpověď? Nechme se překvapit. Nic jiného ostatně ani dělat nemůžeme.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.