Mobilní hospic Domov nemá na platy zaměstnanců. Hrozí ukončení jeho služeb

Nevyléčitelně nemocní pacienti z Plzně a okolí můžou přijít o podporu mobilního hospice DOMOV. Jeho vedení oznámilo, že na konci listopadu skončí kvůli nedostatku peněz na platy zaměstnanců.

Společnost Plzeňská hospicová péče na sociálních sítích oznámila, že na konci listopadu přeruší poskytování hospicových služeb pro dospělé pacienty. Po šesti letech fungování nemá totiž na platy zaměstnanců. Lékaři a sestřičky z hospice jezdí k nevyléčitelně nemocným pacientům a jejich rodinám v okruhu 40 kilometrů od krajského města a ročně jejich pomoc využívá několik desítek lidí.

O těžce nemocného manžela se doma stará paní Miroslava, které hospic DOMOV denně s péčí pomáhá. „Z nemocnice jsem si vzala manžela domů před pěti týdny, cítila jsem se hrozně, dokud nepřišel mobilní hospic. Půjčili mi polohovací postel, kyslíkový přístroj a další zdravotní pomůcky,“ popisuje. Zdravotní sestra hospice Kateřina Pitelová dochází do rodiny a stará se společně s paní Miroslavou o jejího manžela. „Pomáhám s hygienou, polohováním, ale i s odbornou zdravotnickou péčí,“ vysvětluje.

Podle paní Miroslavy nepřichází v úvahu, že by manžela neměla v domácí péči. „Lidé nepotřebují banány v návštěvních hodinách, potřebují domácí prostředí, potřebují se cítit jako živý tvor. Chtějí vědět, že je rodina neodepsala,“ myslí si.

Mobilní hospice mají velký význam

Kvůli nedostatku financí ale nové pacienty mobilní hospic DOMOV nabírat nebude. Zařízení je totiž plně odkázané na dotace a dary a nemá na platy zaměstnanců. „Od ledna už opravdu nemáme na výplaty pro sestřičky a pro lékaře,“ říká ředitelka zařízení Jana Červánková. Celkem prý přijde o tři sestry na plný úvazek, deset pracovníků na dohodu a kmenovou lékařku.

Sestavit tým odborníků na paliativní péči přitom není jednoduché a mobilní hospice mají pro pacienty velký význam. „Mají velký psychický význam pro rodinu i pro pacienty. Význam je to i ekonomický, protože se rodiny starají o pacienta doma a ušetří se místo v nemocnicích,“ dodává lékař z plzeňské fakultní nemocnice Štěpán Bejvančický.

Pomoci mohou dary i pojišťovny

Aby mohlo hospic fungovat i příští rok, potřeboval by 8 milionů korun. „Nám by pomohla dotace od kraje a podpora od měst a obcí, ale i pravidelná podpora od jednotlivců a firem,“ shrnula Červenáková. Plzeňský kraj na hospicovou péči přispívá od roku 2015 a letos mobilní hospic DOMOV obdržel dotaci větší než milion korun, to ale na provoz pochopitelně nestačí.

O možnostech financování i zachování péče ve čtvrtek zástupci hospice jednali s představiteli Plzeňského kraje. „Domluvili jsme se s paní Červánkovou, že má lékaře a zdravotníky připravené tak, aby naplnila podmínky pro uzavření smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Začneme společně se zdravotními pojišťovnami jednat, zda by mohlo dojít k uzavření smluv, a příští týden se znovu sejdeme,“ uvádí hejtmanka Ilona Mauritzová.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio