Monitor na sledování činnosti srdce ulehčí pacientům i lékařům

Monitor na sledování činnosti srdce získala jako první v ČR a jedna z prvních v Evropě Anesteziologicko - resuscitační klinika(ARO) v plzeňské fakultní nemocnici plzeňská fakultní nemocnice. Přístroj umožňuje jednodušší a k pacientovi šetrnější monitorování srdce než tradiční metody. Bude používán zejména u pacientů v ohrožení života.

Podle přednosty Anesteziologicko - resuscitační kliniky docenta doktora Eduarda Kasala, u akutních stavů, u těžkých úrazů a krvácení nebo u těžkého srdečního infarktu mají při použití monitoru lékaři během pěti minut parametry, které by jinak získávali v průběhu desítek minut. Přístroj lze totiž rychle připojit na tepnu zápěstí a vzápětí mají lékaři informace důležité pro stabilizaci pacienta a jeho léčbu. U klasických metod měření srdečního výdeje museli nejdříve zavést do pacientova těla katétr až do plicnice, což je tepna vedoucí neokysličenou krev ze srdce do plic. Tento zákrok je ale poměrně složitý a zatěžující, zejména pro pacienty s těžkými úrazy, pohmožděním srdce a hrudníku, při náročných operacích či při jiných komplikacích, které ohrožují život.

Operace

Lékaři počítají s tím, že pacient bude na nový přístroj napojen pro nepřetržité monitorování během několika prvních hodin nebo desítek minut, dokud se ho nepodaří stabilizovat. Přístroj, který byl v Evropě představen jako novinka teprve v březnu, je v Plzni už dva týdny. Nový monitor v hodnotě čtvrt milionu korun mohla nemocnice koupit díky sponzorskému daru jedné plzeňské společnosti.

Srdce
autor: mkl
Spustit audio