Motocyklisté a nehody

24. září 2009
Publicistika

Bezohlednosti motoristů se v našem vysílání věnujeme opravdu často. Automobilů a motocyklů totiž přibývá, a nárůstem provozu jako by se z našich silnic vytrácela tolerance. V dnešním komentáři se tomuto tématu věnuje Zdeněk Trnka. Tentokrát ale poněkud z jiného úhlu pohledu.

Loňský rok byl z pohledu motorkářů tragický. O život přišla na silnicích za řídítky jednostopých vozidel řada osobností. Média i policejní statistiky navíc do detailu probíraly nehody motocyklistů, počty mrtvých a zraněných.

Letos jakoby noviny, televize i rozhlasové stanice obdobnou situaci zaznamenávaly jinak. Že by tím naše média chtěla naznačit jak se počet mrtvých na silnicích stává běžným denním úkazem? Věřme tomu že ne. A že je to jen důkaz toho, jak se jednotlivé redakce problému věnují méně povrchně. Prostě seriózněji bez laciných senzací a bulvárních titulků.

Policisté kontrolují motorkáře

Před několika dny na silničním průtahu Karlovými Vary havaroval policista na motocyklu a těžce se zranil. Oficiální zdroje o příčinách nehody mlčí. I tento fakt svědčí o tom, že na silnici bezpečněji než loni určitě není.

Zaujala mne v této souvislosti myšlenka zkušeného motorkáře, který si posteskl na to, jak jsou drahé řízené tréninky amatérů na uzavřených závodních tratích. Tyto akce jsou určeny pro všechny zájemce, kteří milují rychlost a mimo běžný provoz mohou prověřit a vypilovat své motorkářské umění.

Pokud by prý cena byla příznivější, pak by se mnoho současných adrenalinových jezdců na motocyklech takzvaně vyjezdilo na závodních oválech. A v běžném provozu by riskovat přestali. Možná to tak je. Zcela jistě se dá ale říci, že hazardéři ze silnic nevymizí nikdy.

havarovaná motorka

Jenže pokud by finančně výhodnější jízdy na okruzích pomohly zachránit alespoň jeden jediný život ročně, pak by o tom příslušní odborníci měli určitě uvažovat. Nejde totiž jen o muže za řídítky silných strojů. Jde také o automobilisty. Ti zpravidla z kolize s motorkářem vyváznou lépe a velice často bez viditelného šrámu. O jejich duši se to ale rozhodně říci nedá...

autor: zdt
Spustit audio