Mrkvový dort

Mrkvový dort podle receptu Mirky Kuntzmannové

Dříve velice oblíbený dort. Mrkev se používala i do jiných druhů pečiva a v žádném případě to nebylo ke škodě. Naopak! Pečivo s přídavkem mrkve je vláčné a šťavnaté.

Jak je na přiložené fotografii tohoto dortu patrné, lze povrch dortu přizdobit vymodelovanými malými mrkvičkami z marcipánové hmoty. V tomto případě se fantazii meze nekladou a dort můžeme dozdobit libovolně.

Suroviny na korpus:

6 vajec

200 g moučkového cukru

200 g mrkve

150 g mandlí

100 g sladké strouhanky (ze sušenek nebo dětských piškotů)

5 lžic rumu

1 citrón

pikantní marmeláda na potření

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Suroviny na polevu:

300 g moučkového cukru

cca 5 lžic rumu

Postup přípravy korpusu:

Do pěny utřeme žloutky, cukr, citrónovou šťávu i kůru, nastrouhanou najemno.

Mrkev očistíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Spolu s rumem, mletými mandlemi, sladkou strouhankou a tuhým sněhem z bílků ji vmícháme do utřené hmoty.

Těstem naplníme tukem vymazanou a hrubou moukou vysypanou dortovou formu a ve vyhřáté troubě pečeme při 160 °C přibližně 1 hodinu.

Upečený dort vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout. Poté ho příčně rozkrojíme a namažeme pikantní marmeládou. Povrch dortu polijeme rumovou polevou.

Postup přípravy polevy:

Do skleněné nebo porcelánové mísy prosejeme moučkový cukr, přidáme rum a třeme tak dlouho, dokud poleva nezbělá. Je-li poleva příliš řídká, přidáme cukr, v opačném případě rum.

Výroba mrkvového dortu podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 2 hodiny.