Muchův obraz jako čmáranice na vyhození? Dnes se jím pyšní zbirožské muzeum

25. květen 2021
Poklady minulosti

Vzpoura na lodi nebo také Šarvátka, to je název veřejnosti méně známého obrazu věhlasného malíře Alfonse Muchy. Tímto obrazem se dnes pyšní Muzeum J. V. Sládka a Městské muzeum Zbiroh. Jeho osud však mohl být zcela jiný.

„Mucha asi ani neuvažoval, že tento obraz bude vystaven. Později mu posloužil jako skica pro tisk do jedné sbírky básní,“ uvedla vedoucí zbirožského muzea Dagmar Viletová, která dodala, že pro mnoho lidí je tvorba Alfonse Muchy před jeho secesními plakáty naprosto neznámá. Obraz pochází z období, kdy malíř končil studia v Mnichově a přecházel do Paříže, konkrétně z roku 1889.

Muchův obraz Vzpoura na lodi

Obraz samotný skutečně odpovídá svému názvu, najdeme na něm jak loď, tak několik námořníků, kteří evidentně zažili nějaký incident, po kterém jeden z nich leží na palubě lodi: „Zřejmě se tam dle názvu námořníci pobili a jeden z nich už je zvýrazněn bělobou, asi už opustil tento život, nebo je zbit,“ popsala vedoucí muzea.

Manželka chtěla vyhodit „čmáranici“

„Mucha se přestěhoval do Prahy a během roku žil převážně ve Zbiroze na zámku. Tam si nastěhoval zařízení a vybavení bytu, a pravděpodobně přivezl i svá díla. Na zbirožském zámku tehdy pracoval jistý správce, kterému Mucha daroval smotek tohoto obrazu. Správce měl tedy doma tento obrázek a jednoho dne ho jeho manželka vyzvala, aby tu „čmáranici“ vyhodil. Od té doby máme tuto „čmáranici“ v muzeu,“ řekla s nadsázkou Dagmar Viletová.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio