Multižánrový festival Náplavka k světu v Plzni skončil. Přilákal až 3000 návštěvníků

23. červen 2014

Hudba, film, tanec, divadlo, tvůrčí dílny nebo obyčejné lenošení - to všechno a mnohem nabídl multižánrový festival Náplavka k světu. V centru Plzně u řeky Radbuzy to žilo celé tři týdny. Premiérový ročník skončil včera večer a dalo by se říci, že spokojení jsou všichni - organizátoři, účinkující i samotní diváci.

Lidé se vydávali na náplavku k Radbuze z nejrůznějších důvodů. Co je ale pro organizátory to nejpříjemnější, zvědavců bylo i díky dobrému počasí nad očekávání. Během tří týdnů téměř tři tisíce.

„Zarezonovaly ozvěny festivalu Finále, kdy jsme pod mostními oblouky mostu u sokolovny udělali elevaci a nakreslili jsme tam plátno a tam ty návštěvy byly, i když třeba bylo ze začátku trošku chladněji, tak tam bylo neustále plno,“ pochvaluje si jedna z organizátorek ze sdružení K Světu Irena Velichová a pokračuje:

„Kdybychom tady promítali každý večer, tak by tam každý večer bylo plno. To bylo opravdu krásně navštívené. A pro mě možná i trošku překvapivě představení od Tance Praha, která byla trošku víc netradiční, moderní, experimentální, na co není plzeňský divák asi úplně zvyklý, tak byla také navštívena velmi výrazně.“

Někoho lákaly lodičky, houpačky, koloběžky, možnost zapůjčit si společenské hry nebo obyčejné lenošení u vody. U Radbuzy se také hrálo divadlo, zpívalo, tančilo nebo trnulo při pohledu na akrobaty ve výškách. Příchozí se zkrátka bavili. A to samé lze podle Ireny Velichové říci i o účinkujících.

„Nejdřív měli trošku obavy, jak se sem vlastně dostat. To bylo asi to nejtěžší – vysvětlovat vždycky cestu a způsob, jakým sem dopravit svoje nástroje a aparaturu,“ dodává Irena Velichová a pokračuje:

„Nicméně všechny ten nápad nadchl a potom ten výsledek byl ještě lepší, nad očekávání pro spoustu umělců, kteří byli i mimo Plzeňský kraj a třeba měli někdy v minulosti čas se zúčastnit různých aktivit na pražské náplavce, tak říkali, že tady je to mnohem hezčí, že je to mnohem příjemnější a klidnější prostor.“

Náplavka usíná. Ale jen dočasně

Multižánrový festival Náplavka k světu, jehož hlavním partnerem bylo Evropské hlavní město kultury 2015, skončil. Organizátoři teď mají jen několik málo dnů na to, aby vše, co u Radbuzy vzniklo, zase zmizelo. V poměrně brzké budoucnosti by se ale život na náplavku měl zase vrátit.

„Naším cílem je, ale náplavka fungovala opravdu na celou sezonu, protože to byly právě hlasy, které tady zaznívaly úplně nejčastěji, že veřejnost vůbec nechápala, že dvaadvacátého musíme skončit, když je to tady takové krásné a báječné,“ pochvaluje si jedna z organizátorek letošního premiérového multižánrového festivalu Náplavka k světu Irena Velichová a uzavírá:

„Na příští rok by náplavka měla pokračovat a měla by se hlavně i rozšiřovat směrem k Českému údolí na Doudlevce. Uvidíme, jak budou v tomhle ohledu úřady a veřejnost nápomocné, ale rok 2015 by měl nastartovat trvalý rozvoj prostředí kolem řek. Letošní náplavka byla první vlaštovkou a příští rok už by mělo být celé hejno.“

autoři: jnm , mad
Spustit audio