Muzeum na demarkační linii v Rokycanech zásobuje svými exponáty filmaře

9. červen 2024

Muzeum na demarkační linii v Rokycanech je největším nestátním vojenským muzeem v České republice. Založené bylo 11. listopadu 1997 a pro veřejnost bylo otevřeno 1. května 1998. Vedení muzea se ujal František Koch, který se podílí na jeho rozvoji a provozu.

Expozice muzea zahrnuje více než 190 kusů plně pojízdné vojenské techniky z různých historických období, včetně první a druhé světové války a poválečné výzbroje ČSLA (Československá lidová armáda).

Mezi exponáty najdete například legendární tank T-34/85, štábní automobil Škoda 903 Superb, četnický autokar Walter a repliku obrněného automobilu Tatra vz. 30

Muzeum je také známé tím, že mnoho jeho exponátů hrálo ve slavných českých filmech a seriálech. Vojenská technika z muzea se objevila například ve filmech jako Obecná škola, Musíme si pomáhat, Hořící keř, Kolja, Tobruk, Zdivočelá země nebo Vyprávěj.

Zajímavostí je, že jeden z tanků, konkrétně sovětský tank T-34, byl umístěn před budovu Československého rozhlasu.

Muzeum na demarkační linii v Rokycanech je díky své rozsáhlé sbírce a bohaté historii atraktivním cílem pro všechny milovníky vojenské techniky a historie.

autor: Jiří Trnka
Spustit audio

Související