Mužské pokrývky hlavy u chodských krojů

20. leden 2024

Vydrovka, širák, cápovjice, choroška. Znáte mužské pokrývky hlavy, které se nosily na Chodsku?

Čepice zvaná „choroška“ vyráběná z choroše

Dodnes se s nimi můžete setkat při vystoupeních chodských národopisných souborů, lidových muzik nebo během Chodských slavností. Ačkoliv v běžném životě od konce 19. století mužský lidový kroj (na rozdíl od ženského chodského kroje) postupně zanikal a byl nahrazován civilním oděvem, uchován byl ve folklorních souborech – a to včetně zajímavých pokrývek hlavy.

Ať už se jedná o dolní nebo horní Chodsko, setkat se dodnes můžete s čepicí zvanou „vydrovka“. Je ušitá ze zeleného sametu (s hedvábným střapcem na vrcholu), okraj je lemovaný huňatou kožešinou. Původně se tyto čepice šily z pravých kožešin, nejčastěji z vydry (odtud pojmenování „vydrovka“). Kožešina byla nestejně široká, se zvýšením na pravé straně. Místo vydry se podle zápisů Jindřicha Jindřicha používal také někdy svišť, liška nebo kuna. V zimě se pak nosívala ještě i beranice „cápovjice“ z beránka. Dnes už přírodní kožešinu nahradila kožešina umělá.

Klobouk „širák“

Další oblíbenou pokrývkou hlavy je černý klobouk zvaný „širák“ („šírák“). Tento klobouk z černé plstě a s černým lemováním na okraji má nízké, kulaté dýnko a širokou krempu. Dobře tak chránil před sluncem, ale i sněhem nebo deštěm. Klobouk si poprvé nasadil ženich a družba při svatebním obřadu. Klobouk byl tedy určený ženatým mužům ke slavnostním příležitostem, kdy oblékali dlouhé kabáty. Při slavnostech se na klobouk dávaly barevné šňůrky („housenky“), při svatbě na něm ženich míval proutek rozmarýny s barevnými „fábory“.  Krempu k dýnku navíc na několika místech upevňují černé stuhy – ty údajně muži začali nosit až po smrti Jana Sladkého Koziny jako smutek za něj.

Originální „choroška“

Čtěte také

Originální a důvtipnou pokrývkou hlavy bývala v minulosti také čepice zvaná „choroška“, čepice z choroše. Lidé ji uměli vyrobit z troudnatce kopytovitého, který po zpracování připomínal jelenici. „Choroška“ byla prakticky nezničitelná – v létě chladila a sála pot a v zimě hřála. Po namočení do vody dokonce léčila bolest hlavy.  Čepici chorošku dříve muži nosili i ke kroji, jinak ji ale nosívali třeba dřevorubci nebo byla doplňkem civilního oblečení.

Pletený „čulík“

Podle zápisů Jindřicha Jindřicha si muži na Chodsku v minulosti v zimě na hlavu brávali i tzv. „čulík“ –  čepici pletenou z černé vlny. Čepice měla tvar do špičky a na vrchu střapec. „Čulík“ se v zimě nosil také pod klobouk „širák“ a stahoval se přes týl a uši.

Spustit audio