Na farmě v Krasíkově se to hemží mláďaty. Lidé je zatím vidět nemohou

23. únor 2021 16:30, aktualizováno

O několik stovek zvířat se stará rodina Sittova na své farmě nedaleko Konstantinových Lázní. Počet nově narozených kůzlátek by letos mohl přesáhnout stovku.

Redaktorka Martina Sihelská na Dvoře Krasíkov

Zatím se na farmě narodilo kolem sedmdesáti kůzlat a třicet hospodáři stále čekají. „Myslím si, že letos tu stovku pokoříme,“ oznámil majitel farmy Dvůr Krasíkov Jindřich Sitta. Takto velký počet kůzlat se na farmě letos narodil poprvé. Mají tam totiž dvě stáda barevných koz, z nichž každá druhá koza byla připuštěna a rodí obvykle dvě kůzlata.

Na farmě jsou také čtyři nové přírůstky telat. Zatím vše proběhlo bez problémů. „Ono je něco jiného, když je problém při porodu u kozy, to se dá zvládnout velice snadno v jednom, ale když je problém u krav, tak to musíme někdy svolat i další lidi, aby nám pomohli,“ vysvětlil Jindřich Sitta.

Na farmě mají i zookoutek pro děti

V zookoutku se nachází mnoho zvířat pohromadě. Dají se tam najít divoká prasata, lamy, osli, koně, všechny druhy koz, ovcí, nutrie, a dokonce i jeleni. Přes léto si děti v koutku mohou prohlédnout i drůbež.

Kvůli koronaviru je nyní farma i zookoutek zavřená. „Byli jsme zvyklí na to, že sem chodili lidé pro radost a naše aktivita je nasměřovala k tomu, aby se odreagovali a pozitivně se namotivovali,“ přiznal Jindřich Sitta.

Práci o stovky zvířat na farmě zastává hlavně rodina a jeden zaměstnanec. Při práci o zvířata se však na koronavirus dá zapomenout. Farma a hospodáři si zde žijí svým vlastním životem.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio