Na hradu Kašperk dnes začínají divadelní představení spolku Kašpar

2. srpen 2017

Hrad Kašperk na následujících pět večerů ovládne divadlo. Jako už tradičně sem zavítal divadelní spolek Kašpar, a i když sem tento soubor jezdí pravidelně už spousty let, tentokrát na herce i na diváky čeká hned několik novinek.

Ke hradu Kašperk patří neodmyslitelně divadelní představení. Co to bude letos, prozradil kastelán hradu Zdeněk Svoboda: „Bude se hrát netradičně na nádvoří hradu, a to česká klasika Rozmarné léto. Pro nás všechny to bude nové. Nejen proto, že se jedná o nové představení, ale ponese to sebou i jiné zákonitosti. Pro některé scény představení se bude například využívat purkrabství hradu, včetně mého bytu.“

V minulých letech se na hradu hrála především světová klasika. Diváci mohli třeba vidět hru Romeo a Julie nebo Cyráno z Bergeracu. Ačkoliv byly úspěšné a každé představení shlédlo zhruba pět tisíc lidí, nadešel, podle Zdeňka Svobody, čas na změnu.

Kvůli novému představení se ale musel hrad technicky dovybavit. „V horní část nádvoří je postavené nové podium a montované hlediště, vysoké kolem čtyř metrů. Bylo vyrobené na zakázku tak, aby bylo samonosné a zvládlo stát v našem nerovném terénu. Hlediště tu zůstane stát i během dní, kdy se divadlo hrát nebude, a tak návštěvníci, kteří přijedou na prohlídku hradu, budou procházet plovárnou, kolem kádí s vodou a podobně,“ uvedl Zdeněk Svoboda.

Upravit nádvoří hradu na plovárnu není žádný problém

Ke hře Rozmarné léto bylo potřeba zařídit řadu kulis a rekvizit tak, aby vznikla reálná představa plovárny. „Máme plovárnu, mola, kádě s vodou a větší vodní plochu budou imitovat látky,“ doplnil kastelán Svoboda.

Jednu z hlavních rolí, majitele plovárny Antonína Důry, ztvární herec Jan Potměšil. „Na hrad Kašperk jezdíme už řadu let a každé představení je mimořádné. Většinou tam nejsou žádné kulisy, jen holé kamenné zdi, prostory hradu a malé pódium. Najednou tam zůstanete jen vy a ten příběh, což vás vede k samotné podstatě. Myslím, že to je cenné nejen pro hru samotnou, ale i pro diváky, protože ten vzájemný kontakt je mimořádný a intenzivní. Věřím, že se to divákům bude líbit,“ řekl Jan Potměšil.

Divadelní spolek Kašpar hraje na Kašperku pravidelně už 17 let.

autoři: en , jik
Spustit audio