Na plzeňském náměstí Republiky bude dnes a zítra živo. Začal happening ZUŠ Open 2019

31. květen 2019 08:20

Dvoudenní akce nabídne hudbu, tanec, výstavy nebo workshopy v režii základních uměleckých škol. Celorepublikové akce se zúčastní mladí umělci ze 420 ZUŠ.

Hlavní program ZUŠ Open v Plzni se odehraje na náměstí Republiky. Po oba dny začne v dopoledních hodinách a skončí v podvečer. Křižíkovy a Šafaříkovy sady se v sobotu rozzáří převážně výtvarnou částí programu. Všechny základní umělecké školy si připravily zajímavý program od pěveckých a tanečních vystoupení přes výtvarné umění až po divadelní představení. Na společném happeningu se v bohatém programu představí sbory i sólisté škol z celého regionu.

Jako první dnes na plzeňském centrálním náměstí už v půl desáté vystoupí pěvecké sbory například z Plzně, Rokycan, Klatov nebo Tachova. Následovat bude vystoupení několika folklorních souborů.

Iniciátorem a hlavním garantem ZUŠ Open je Nadační fond Magdaleny Kožené. Umělkyně, jejíž hvězdná kariéra má základy také na jedné z brněnských uměleckých škol. Na pozvání patronky Magdaleny Kožené přijali roli garantů za jednotlivé obory Alice Nellis a Maxim Velčovský a Jan Kodet. Akci podporuje řada dalších umělců. Jedním z partnerů je také Český rozhlas.

Ve 14 hodin akci oficiálně zahájí patronka ZUŠ Open, pěvkyně Magdalena Kožená v doprovodu s generálním ředitelem České filharmonie Davidem Marečkem. Společně s několika soubory si potom pěvkyně zazpívá dvě lidové písně: Pod tím naším okénečkem a Plzeňská věž.

Stejně jako dopolední program bude i ten odpolední nabitý zajímavými představeními a potrvá zhruba do 19. hodin. Předvede se třeba Malý taneční orchestr ze ZUŠ T. Brzkové v Plzni, Tremolo z Třemošné nebo Ambito ze ZUŠ Sokolovská v Plzni.

Sobota bude na náměstí Republiky ve víru tance a barevných palet

Už v 9 hodin vystoupí taneční soubory ze ZUŠ Sokolovská v Plzni, následovat bude plzeňská ZUŠ Chválenická, potom zatančí například i děti z Dobřan, Přeštic nebo Domažlic atd. Odpolední program bude opět hudební

Na sobotu 1.6. je naplánovaná také výtvarná část programu. Uskuteční se v Křižíkových sadech, kde ZUŠ Zámeček připravila od 15 hodin výtvarný workshop s názvem Cesta kolem světa - Maska. Trnková zahrada se veřejnosti otevře v Šafaříkových sadech, kde své práce předvedou děti ze ZUŠ Trnka v Plzni. Ve Schované kavárně v centru města bude v 17 hodin slavnostně zahájená výstava s názvem „V širších, stále širších kruzích“. Hlavním tématem studentů ZUŠ B. Smetany byla příroda, umění přírodních národů i moderní umění a návštěvníci se můžou těšit třeba na Big band z Rokycan nebo na Dětský orchestr Macarát z Dobřan a mnoho dalších.

Kromě velké plzeňské akce, si program naplánovaly také ve svým městech umělecké školy v Rokycanech, Přešticích, Plasích, Domažlicích, Kašperských Horách, Stříbře, Zbirohu nebo Sušici.

Přesný program najdou zájemci na zusopen.cz

autor: jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Související