Na přehradu Hracholusky se vrátil výletní parník. Turisty začne vozit v červnu

Výletní parník brázdí vody nádrže Hracholusky zpravidla od začátku května do konce září. Letos začne sezóna o něco později, a to kvůli aktuálním opatřením, hlavně pak kvůli omezení turistického ruchu a služeb v kempech na břehu přehrady.

Provoz parníku by se měl spustit první víkend v červnu v sobotu, kdy v půl druhé vyrazí na první projížďku z Transkempu Hracholusky z domovského přístaviště až do Butova. Jedinou změnou pro letošní rok je zrušení zastávky Keramika.

Kapitán Ondřej Švamberk

Aktuálně je nádrž plná vody. „Předpoklad je vždy ten, že v průběhu července a srpna se plavba omezuje podle toho, jak voda ubývá,“ vysvětlil kapitán parníku Ondřej Švamberk.

Po zimní přestávce je na přehradě výletní parník zpět. Nyní provozovatele lodní dopravy čekají ještě opravy parníku. Drobné opravy se budou dělat například na motoru. Na sedačkách bude nové čalounění. Přes zimu se u parníku vyměnily obě hřídele a jako každoročně se udělaly vnější nátěry a opravy drobných náhradních dílů ve strojovně.

Parník na Hracholuskách zahájí sezónu později

Koronavirová opatření budou fungovat stejná jako v loňském roce. Cestující budou nosit respirátory, vnitřní prostory lodě se budou dezinfikovat. Také kapacita bude omezena zhruba na padesát lidí na palubě. Všichni čtyři kapitáni, kteří se v řízení lodi střídají, se již na sezónu velice těší. „Ta sezóna je krátká a my jsme natěšení, aby již začala,“ uzavřel Ondřej Švamberk.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio