Na rozhledně Vysoká vám exkluzivní fotky s krajinou za zády obstará fotopoint

Přímo nad městem Tachov najdeme vrch Vysoká, na kterém se tyčí stejnojmenná rozhledna pozoruhodného tvaru. Byla zde vybudována v letech 2013-2014 a dostaneme se na ni po 144 schodech.

Už při cestě na rozhlednu zaujme zraky kolemjdoucích velký památník bitvy u Tachova. K samotné rozhledně je to potom už jen malý kousek. „Rozhledna se nachází na západním okraji Tachova a je součástí takového oddychového prostoru mezi sportovním areálem a osadou Světce, kde je Windischgrätzova jízdárna,“ uvedl ředitel MAS Zlatá cesta Pavel Bluma.

„Vrch Vysoká byl dříve využíván k poutím místních občanů na jeho vrchol. Tam stála kaple, která zajišťovala setkávání místních. Součástí areálu byla malá jeskyňka, kterou jsme také obnovili. Na připomínku toho je tady dnes rozhledna,“ řekl Bluma.

Rozhledna je specifická svým tvarem, který připomíná přesýpací hodiny či kalich. „Na spodní stavbu byl použit klasický beton, jinak je celá konstrukce ocelová. Nosnou část rozhledny tvoří tubus a vrchní konstrukce, na které je vyhlídková plošina, je se základnou propojena předpjatými nerezovými lany, které zajišťují stabilitu celé konstrukce,“ popsal stavbu ředitel Pavel Bluma.

Rozhledna Vysoká

Pokud bude více větrno, nebo pokud se bude někdo snažit rozhlednu rozkývat, můžeme zde pocítit nepatrné pohyby celé stavby. Toto si užijí zejména děti a odvážlivci, kteří mají pro strach uděláno. Bát se na rozhledně ale nemusí skutečně vůbec nikdo, ředitel MAS Zlatá cesta si je jist tím, že celá konstrukce je stabilní a bezpečná. Navíc, není to jediná rozhledna u nás ani v zahraničí, na níž jsou znát poryvy větru. Výstup na rozhlednu stojí určitě za to, výhledy odtud  jsou nádherné: „Díváme se na západ západních Čech. Zásadní obzor je Slavkovský les, dále Vlčí hora nad Černošínem, Přimda a Sedmihoří,“ řekl Pavel Bluma.

Na vrchu rozhledny najdeme ale krom výhledů do kraje také jednu zajímavost: „Je tady samoobslužné fotografické místo, říkáme tomu fotopoint. Návštěvník si stoupne na vyznačené místo na podlaze, zmáčkne tlačítko a na stránkách www.ceskymlesem.eu se objeví jeho fotografie, kterou si může stáhnout. Jsou to exkluzivní fotografie, které si člověk asi jen tak sám nepořídí. V pozadí je celé město jako na dlani,“ sdělila Marie Bošková z MAS Zlatá cesta.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio